Σε βοσνιακή ιστοσελίδα ανέβηκε φωτογραφία φανατισμένου νεαρού που κρατά τη σημαία των Τσέτνικ, της σερβικής εθνικιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για πιθανή συμμαχία σέρβων και ελλήνων εθνικιστών στις εξέδρες του φαληρικού γηπέδου, κάτι που βεβαίως δεν θεωρείται πρωτοφανές αφού το υπόβαθρο είναι κοινό.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ζήτησε τον εντοπισμό και την τιμωρία των δραστών, ενώ με ανακοίνωσή της η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απολογήθηκε στους Βόσνιους.

Οι Βόσνιοι, βέβαια, δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα στείλουν τον φάκελο με τα εμετικά συνθήματα στη FIFA πιέζοντας για την τιμωρία της έδρας της Εθνικής.

Τι θα γινόταν όμως αν οι Βόσνιοι δεν παρατηρούσαν τα πανό;

Η παρουσία των φασιστικών στοιχείων μοιάζει με άγανο καρφωμένο στη φλέβα της Εθνικής αλλά και των δημοφιλών συλλόγων.

Ενοχλεί αλλά κρύβεται πίσω από το τείχος της αδιαφορίας της κοινωνίας.

«Υπεράνω όλων η Ελλάς» φώναζαν τα μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας το 2001, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για την κοινή υποψηφιότητα με την Τουρκία για την ανάληψη της διοργάνωσης του Euro 2008.

Τέτοιες εποχές είναι που λες πως όσοι δεν γνωρίζουν Ιστορία είναι καταδικασμένοι να επαναλάβουν τα λάθη τους.

Σήμερα οι φασίστες δεν κάνουν τίποτε παραπάνω από το να αντιγράφουν το μοντέλο του Μουσολίνι. Ο Ντούτσε καλλιέργησε τους σπόρους του φασισμού σε όλη την ιταλική επικράτεια στα πράσινα χαλιά των γηπέδων που έχτισε κατά δεκάδες. Ο σπόρος φύτρωσε μέσα στα δύο Παγκόσμια Κύπελλα και στις εξέδρες που φρόντιζε να είναι γεμάτες από ανέργους. Το ποδόσφαιρο μετατράπηκε σε όπιο του λαού.

Στο ποδοσφαιρικό φυτώριο του εν Ελλάδι φασισμού οι συνθήκες κρίθηκαν ιδανικές για να ανθίσουν τα άνθη του κακού μετά την τόνωση του εθνικοπατριωτικού μας αισθήματος που προκάλεσε η κατάκτηση του Euro 2004.

Τη νύχτα της 4ης Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, νεοναζιστές επιδόθηκαν σε ένα πογκρόμ κατά των Αλβανών με αφορμή την ήττα της Εθνικής στα Τίρανα. Στους σκοτεινούς δρόμους γύρω από την Ομόνοια το μίσος θριάμβευε πάνω στους Αλβανούς, που το μόνο τους έγκλημα ήταν να πανηγυρίσουν τη νίκη της ομάδας τους. Στη Ζάκυνθο, ένας μετανάστης έπεσε νεκρός. Μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης η Εθνική υποδέχτηκε την Τουρκία και στις θύρες 22 και 23 οι σημαίες με τους κέλτικους σταυρούς καλούσαν τους ανόητους να ταχθούν πίσω τους.

Ερευνα του καθηγητή Γιάννη Ζαϊμάκη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης που διενεργήθηκε την περίοδο 2009-2010 σε δείγμα 650 οπαδών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, εκτιμά πως η απήχηση της Χρυσής Αυγής στους οργανωμένους οπαδούς έφτανε σε ποσοστό 12%.

Σημειωτέον, η οικονομική κρίση δεν είχε χτυπήσει ακόμα βάναυσα την ελληνική κοινωνία και η ανεργία στο τέλος του 2010 ήταν 14,8%.

Ναζιστικά μορφώματα και σύνδεσμοι οπαδών δημοφιλών συλλόγων λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία που στόχο έχουν την αύξηση των διαστάσεων της δεξαμενής μέσα στην οποία κινούνται.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτε περισσότερο από είδωλο της κοινωνίας που ζούμε.