«Απίστευτα δεν είναι τα δικά μου ρεκόρ αλλά αυτά που έχει κάνει ο δικός σας πολιτισμός».

Αναμφίβολα ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ ήταν το μεγαλύτερο όνομα που έλαμψε (διά της βραβεύσεώς του από την AIMS και τον ΣΕΓΑΣ) στο περιθώριο του 34ου Αυθεντικού Μαραθωνίου και ας μην έτρεξε στον αγώνα, καθώς άλλωστε από πέρυσι (στα 42 του!) αποφάσισε να βάλει τέλος σε μια μυθική καριέρα.

Μιλώντας στην «Ομάδα» ο εκπληκτικός αυτός δρομέας των 27 παγκοσμίων ρεκόρ (στους δρόμους αντοχής όπου έχει τρέξει), όταν του θυμίζουμε την πλούσια καριέρα του και τον χαρακτηρίζουμε αθλητή-θαύμα, κουνάει το κεφάλι του χαμογελώντας και πλέκει το εγκώμιο της χώρας μας.

«Απλά είμαι ένας αθλητής που πάντα στη ζωή μου προσπαθούσα να πολεμάω και να μην τα παρατάω. Θαύμα είναι αυτό που είχα την τύχη να θαυμάσω από κοντά τόσο το 1997 όσο και το 2004.

Τότε επισκέφτηκα την Ακρόπολη και έπιασα τον εαυτό μου να είναι άφωνος μπροστά σε αυτό το μεγαλείο. Μα πώς είναι δυνατόν οι αρχαίοι Ελληνες με τα μέσα της εποχής να έφτιαξαν αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα; Ακόμα δεν μπορώ να το εξηγήσω και νιώθω δέος γι’ αυτό το επίτευγμα.

Ξέρετε, λατρεύω την ιστορία και δεν θα μπορούσε η Αθήνα μαζί με τη Ρώμη να μην είναι οι πιο αγαπημένες μου πόλεις με τόσο πλούσια ιστορία» λέει ο αιθίοπας δρομέας, χρυσός το 1997 στα 10.000 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αθήνα και 5ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας επτά χρόνια αργότερα, σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά στιγμιότυπα, όπου ο χρυσός νικητής και συμπατριώτης του Κενενίσα Μπεκέλε τον περίμενε σχεδόν μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο για να τον παρασύρει και να ανέβει και αυτός στο βάθρο.

«Είναι ο κορυφαίος δρομέας μας και έπρεπε να πάει στο Ρίο, όπως θέλω να πιστεύω ότι θα είναι του χρόνου στο Λονδίνο στο Παγκόσμιο» μας λέει ο Γκεμπρεσελασιέ, που πλέον ως πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου της χώρας του έχει τον τρόπο να ανάψει το πράσινο φως στον συμπατριώτη του (που αποκλείστηκε από την πολιτική ηγεσία της χώρας επειδή προέρχεται από τη φυλή Ορόμο).

Οσο για τον δικό μας Μαραθώνιο;

«Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει ποτέ να τρέξω την Αυθεντική Διαδρομή και θέλω να το κάνω κάποια στιγμή στη ζωή μου. Από εδώ άλλωστε ξεκίνησαν όλα» παραδέχεται.