Το Bloomberg τον έχει χαρακτηρίσει «το πλέον επικίνδυνο άτομο της αμερικανικής πολιτικής σφαίρας». Δημοσιογράφος του (υπερσυντηρητικού) Fox News τον είχε αποκαλέσει «Γκέμπελς». Είναι ο νέος «ανώτερος σύμβουλος και επικεφαλής στρατηγικής» του Ντόναλντ Τραμπ, ο άνθρωπος που θα ψιθυρίζει στο αφτί του επόμενου αμερικανού προέδρου, επικεφαλής της καμπάνιας του από τον Αύγουστο και αρχιτέκτονας της νίκης του: ο Στίβεν Μπάνον. Η σφραγίδα του ήταν εμφανής παντού: στον λαϊκιστικό, οργίλο τόνο του Τραμπ, στις δηλητηριώδεις επιθέσεις εναντίον του «σεξουαλικά-διεστραμμένου-Μπιλ-Κλίντον», στις φήμες με αντισημιτική αποφορά που ήθελαν τη Χίλαρι Κλίντον να «μηχανορραφεί μυστικά με διεθνείς τράπεζες» ώστε να τις «κάνει ακόμα πλουσιότερες». Και φυσικά στο Breitbard News, το ακροδεξιό, συνωμοσιολογικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ειδησεογραφικό σάιτ που διηύθυνε.

Αρθρα του τύπου «Η λύση στη διαδικτυακή παρενόχληση είναι απλή: οι γυναίκες πρέπει να αποσυνδεθούν», «Η αντισύλληψη κάνει τις γυναίκες τρελές και άσχημες» ή ακόμη «Γεγονός: οι νέοι μουσουλμάνοι στη Δύση είναι βραδυφλεγείς βόμβες» αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στο Breitbard. Υπό την προεδρία του Μπάνον, ωστόσο, ο επίμαχος ιστότοπος μετατράπηκε σε μια μηχανή που παράγει 240 εκατομμύρια «προβολές σελίδας» και 37 εκατομμύρια «μοναδικούς επισκέπτες» μηνιαίως. Επισήμως άφησε το πόστο του τον Αύγουστο, όταν τον κάλεσε κοντά του ο Τραμπ. Είχε ήδη ωστόσο θέσει, από μήνες, τη δύναμη πυρός του Breitbard στην υπηρεσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Μεγαλωμένος σε μια δημοκρατική οικογένεια της εργατικής τάξης, ο 62χρονος Μπάνον «προσηλυτίστηκε» στους Ρεπουμπλικανούς τη δεκαετία του 1980, επί Ρίγκαν, και μετακινήθηκε στη δεξιότερη πτέρυγά τους μετά την «απογοητευτική», γι’ αυτόν, προεδρία Μπους. Στο ενδιάμεσο υπήρξε αξιωματικός του Ναυτικού, πήρε πτυχίο από τη Σχολή Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, εργάστηκε στην Goldman Sachs και αγόρασε τα δικαιώματα μιας σχετικά άγνωστης τότε, αλλά πλέον θρυλικής τηλεοπτικής σειράς, του «Seinfeld», που τον έκαναν πλούσιο.

«Είναι ίσως ο μοναδικός πραγματικά ιδεολόγος από τη νέα ομάδα» εκτιμά το New Republic. Ο Μπάνον ονειρεύεται να δει και ευρωπαίους «Τραμπ» να κατακτούν την εξουσία. Γι’ αυτό σκέπτεται να ανοίξει παραρτήματα του Breitbard στη Γαλλία και στη Γερμανία. Στη Γαλλία, μάλιστα, είχε προτείνει από μήνες συνεργασία στη Μαριόν-Μαρεσάλ Λεπέν, χαρακτηρίζοντάς την «ανερχόμενο αστέρι». «Απαντώ ναι στην πρόσκληση» του διεμήνυσε το Σάββατο, μέσω twitter, η ανιψιά τής Μαρίν Λεπέν.