Στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους υποχώρησε η ανάπτυξη στη Γερμανία κατά το τρίτο τρίμηνο, δείχνοντας ξανά τους κινδύνους που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια περίοδο μάλιστα αυξημένης αβεβαιότητας για το μέλλον. Η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαμορφώθηκε σε μόλις 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3%. Το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη στη Γερμανία ήταν 0,4%. Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη στη Γερμανία το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε σε 1,7%.

Η Γερμανία δέχτηκε πλήγμα από τη μείωση των εξαγωγών που καταγράφηκε μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ αλλά και τη συνεχιζόμενη εξασθένηση των επενδύσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ερωτηματικό παραμένει εξάλλου το πώς θα επιδράσουν στη γερμανική και γενικότερα στην ευρωπαϊκή οικονομία οι πολιτικές που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αναλυτές πάντως προβλέπουν επιτάχυνση της ανάπτυξης στη Γερμανία το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στη Γερμανία σε συνδυασμό με την επιστροφή στην ανάπτυξη από τη Γαλλία και την Ιταλία διαμόρφωσαν τη συνολική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη στο 0,3% για το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο. Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος διαμορφώθηκε σε 1,6%. Η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία θεωρείται πολύ σημαντική για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, είναι πολύ σημαντική για τη γενικότερη πορεία της ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Δεύτερον, αναμένεται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σε λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες ετοιμάζεται να επανεξετάσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι επενδύσεις στη βιομηχανία παρέμειναν το προηγούμενο τρίμηνο ασθενείς στη Γερμανία, καθώς η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης και η αύξηση των πολιτικών κινδύνων λόγω της ενίσχυσης του λαϊκισμού σε παγκόσμιο επίπεδο προβληματίζουν τις επιχειρήσεις. Παρόμοιο είναι όμως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και ολόκληρη η υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι το επερχόμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση, που μπορεί να προκαλέσει νέους τριγμούς.