Τα ίχνη των μικροβίων, των χημικών ουσιών και των μορίων του δέρματος που αφήνουμε στα κινητά μας, μπορούν να «προδώσουν» τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciencesαποκαλύπτουν ότι τα μόρια στην επιφάνεια των «έξυπνων» κινητών μπορούν να αποκαλύψουν τι τρώμε, αν και ποια φάρμακα παίρνουμε, τις συνήθειες υγιεινής και τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε, την κατάσταση της υγείας μας, ακόμα και τα μέρη που επισκεφθήκαμε!

Όλ’ αυτά είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για τομείς όπως η Εγκληματολογία και η ασφάλεια, αλλά και οι ιατρικές κλινικές μελέτες, η παρακολούθηση των ασθενών και η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών εκθέσεων, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Πίτερ Ντόρσταϊν, αναπληρωτής καθηγητής Χημείας & Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

«Είναι σύνηθες στις σκηνές εγκλημάτων να μην υπάρχουν ίχνη του DNA ή αποτυπώματα που να βοηθούν στην εξιχνίασή τους και έτσι αναρωτηθήκαμε αν τα χημικά ίχνη που αφήνει το δέρμα μας σε οτιδήποτε το αγγίζει μπορούν να αποκαλύψουν κάτι για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας», εξήγησε ο δρ Ντόρσταϊν.

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι επιστήμονες πήραν δείγματα από τα κινητά τηλέφωνα 39 υγιών εθελοντών και τα ανέλυσαν στο εργαστήριό τους.

Όπως διαπίστωσαν, τα μόρια που είχε αφήσει το δέρμα τους στις επιφάνειές τους μπορούσαν να αποκαλύψουν αν το άτομο στο οποίο ανήκε το κινητό ήταν άνδρας ή γυναίκα, τι είδους καλλυντικά χρησιμοποιούσε, αν έβαφε τα μαλλιά του, αν έπινε καφέ, αν προτιμούσε μπύρα ή κρασί, αν του άρεσαν τα πικάντικα φαγητά, αν έκανε θεραπεία για κατάθλιψη, αν χρησιμοποιούσε αντηλιακό και εντομοαπωθητικό προϊόν (οπότε πιθανότατα περνούσε πολλές ώρες εκτός κτηρίων) και πολλά άλλα!

Με άλλα λόγια, «η χημική ανάλυση του κινητού μπορεί να βοηθήσει έναν εγκληματολόγο να περιορίσει το εύρος των υπόπτων του, αλλά όχι να βρει την οριστική απάντηση για τον ύποπτο διότι ναι μεν παρέχει ένα γενικό προφίλ για τον τρόπο ζωής του, αλλά δεν μπορεί να κάνει ταυτοποίηση, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα ή το DNA», τόνισε ο δρ Ντόρσταϊν.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τώρα τη μελέτη τους με 80 άλλους εθελοντές, των οποίων αναλύουν τα πορτοφόλια και τα κλειδιά.