Η πρώτη σελίδα της «Φρουτοπίας». Κοστούμια από την ομώνυμη παράσταση που φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Θέατρο. Το ιπτάμενο σουρωτήρι της Χαράς και του Γκουντούν. Η επτάχρωμη πύλη του Ουράνιου Τόξου. Αυτά είναι κάποια από τα εκθέματα βγαλμένα από τα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά που θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Από τη Φρουτοπία στο νησί των πυροτεχνημάτων: Ενα συναρπαστικό ταξίδι στους μαγικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά» που φιλοξενείται στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η έκθεση περιλαμβάνει εικαστικά και άλλα έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα βιβλία του γνωστού παραμυθά και πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις ηθοποιών και άλλων δημιουργών. «Σκοπός μας ήταν να στήσουμε ένα μουσείο φαντασίας που δίνει την αίσθηση ότι ξεφυλλίζεις ένα μπλοκ ακουαρέλας από το οποίο πετάγονται αντικείμενα και χαρακτήρες του κόσμου του Τριβιζά», δηλώνει στο «Νσυν» ο Δημήτρης Μεργούπης που υπογράφει τον σχεδιασμό της έκθεσης.

Ο βασικός πυρήνας των εκθεμάτων παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου τη σεζόν 2013-2014 και την επόμενη χρονιά ταξίδεψε στο Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τραπέζης Κύπρου μέχρι να καταλήξει τώρα στο Ιδρυμα Κακογιάννη. Ωστόσο, μαζί τους στις προθήκες του 1ου και 2ου ορόφου μπήκαν και πρωτότυπα έργα καλλιτεχνών όπως ζωγραφικοί πίνακες, παιχνίδια, κοσμήματα, εμπνευσμένα από τα βιβλία και τους ήρωες του «ποιητή παραμυθιών» όπως τον έχει αποκαλέσει ο Γιώργος Μπαμπινιώτης. «Εχουμε μια επιλογή από όλο το έργο του Τριβιζά. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα καλλιτεχνικό ανθολόγιο από τους διάφορους κόσμους του. Εχουμε προσωπογραφίες του συγγραφέα ενώ για πρώτη φορά στήθηκε το ζαχαροπλαστείο της Δόνας Τερηδόνας, χρησιμοποιώντας φαγώσιμα υλικά», αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης.

Η «ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ». Μπορεί από τα πιο γνωστά παραμύθια του συγγραφέα να είναι η «Φρουτοπία» αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αναφορές στο έργο του περιορίζονται εκεί. «Το παραμύθι είναι ο κεντρικός πυρήνας που κάθε φορά δίνει χρώμα, όγκο και υπόσταση στις ιστορίες. Εχουμε στοιχεία από πάνω από 100 ιστορίες, άλλες πιο γνωστές κι άλλες λιγότερες. Για παράδειγμα, έχουμε ένα έργο εμπνευσμένο από το πρώτο βιβλίο του Τριβιζά «Κορίτσι και χιονάνθρωπος», αλλά και τρεις αυθεντικές κούκλες, τους μανάβηδες της Φρουτοπίας μεταμορφωμένους σε βίδες» σημειώνει ο Μεργούπης.

Προκειμένου να υπάρξει μια συνέχεια ανάμεσα στο υλικό και το άυλο έργο του Τριβιζά, στο ισόγειο του Ιδρύματος θα προβάλλονται σε βιντεογουόλ αποσπάσματα από τη «Φρουτοπία» σε σκηνοθεσία και μουσική Φαίδωνα Σοφιανού από το 1985. Αλλά και από τις πιο πρόσφατες συμπαραγωγές της ΕΡΤ, του 2007, «Το ποντικάκι που ήθελε ν’ αγγίξει ένα αστεράκι» και το «Ενα δέντρο, μια φορά», αμφότερα σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ράππα. Υστερα από αυτήν την ωραία εισαγωγή, οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να ψυχαγωγηθούν δημιουργικά συμμετέχοντας στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών παράλληλων δράσεων που θα διοργανώνονται ώς τη λήξη της έκθεσης. Τη δική τους μαγεία στα παραμύθια μπορούν ν’ αναζητούν και οι ενήλικοι. «Η φαντασία δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά. Απευθύνεται επίσης και στην παιδικότητα που κουβαλάει ο καθένας και του βγαίνει ως παρακαταθήκη στα ώριμα χρόνια του» επισημαίνει ο επιμελητής.

Το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα της έκθεσης είναι προϊόν της δουλειάς μιας μεγάλης γκάμας δημιουργών από ζωγράφους μέχρι ενδυματολόγους, χαράκτες, εικονογράφους και συντηρητές, όμως φέρει και τις πινελιές του ίδιου του Τριβιζά, που είχε λόγο στο στήσιμο. «Μας έδωσε αρκετές οδηγίες και η συμβολή του ήταν καθοριστική, κυρίως δίνοντας εξτρά πληροφορίες για τους χαρακτήρες και βοηθώντας μας στην ομαδοποίησή τους», λέει ο Μεργούπης. Αντίστοιχη καθοδήγηση είχε κάνει ο μεγάλος παραμυθάς και στους ανθρώπους της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης που έφτιαξαν μια αντίστοιχη έκθεση – θεματικό πάρκο «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» που θα λειτουργήσει ώς τον προσεχή Φεβρουάριο στη συμπρωτεύουσα. Παρ’ όλα δεν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στις δύο προτάσεις ψυχαγωγίας. «Οσο περνούν τα χρόνια το ενδιαφέρον για το έργο του Τριβιζά αυξάνεται. Οπως δηλαδή τα παραμύθια γίνονται συνείδηση όσο κυλάει ο χρόνος» καταλήγει ο Δημήτρης Μεργούπης.