Mήνυμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έστειλε από την Αθήνα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Μπαράκ Ομπάμα μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους καλύτερους και πιο αξιόπιστους φίλους των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη, η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να βοηθά όσο μπορεί την Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. «Η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, διευκρινίζοντας ότι «ηΕλλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι ορθότερες, αλλά η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές».
Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο για να αναπτυχθεί, η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλ.Τσίπρα, προτρέποντας τους δανειστές να ανοίξουν άμεσα τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, ήταν σαφής ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δικαιολογώντας φαινόμενα δυσπιστίας από λαούς της βόρειας Ευρώπης. Αισόδοξος ότι η Μέρκελ θα πειστεί για την απομείωση του χρέους εμφανίστηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα.
«Όταν η οικονομία συρρικνώνεται, χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα. Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και αυτό είναι πολιτικό ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.
Ταυτόχρονα, δικαιολόγησε κυβερνήσεις από τον βορρά της Ευρώπης, που -όπως είπε- δεν και πολύ δημοφιλείς εδώ στην Ελλάδα, λέγοντας ότι έχουν κι αυτοί τους ψηφοφόρους τους που είναι διστακτικοί απέναντι στην Ελλάδα.
Ωστόσο, συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, όταν δουν ότι η Ελλάδα έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις, τότε πιστεύω ότι υπάρχει ευκαιρία οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε βιώσιμη λύση μέσα στο επόμενο έτος.
«Αυτό θα ήταν καλό για όλους. Τώρα που η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η αμερικανική οικονομία ξεπέρασε την βαθιά κρίση, είπε ότι αν και δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη, το βασικό μάθημα που πήρε η αμερικανική ηγεσία είναι πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνδυάζονται με καλή διαρθρωτική πολιτική.
«Βασικό μάθημα ήταν πως όταν η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει, το να τονώσεις την οικονομική δραστηριότητα μειώνει τα διαρθρωτικά ελλείμματα. Ο δρόμος που ακολουθεί σήμερα η Ελλάδα είναι σωστός. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι η ελληνική οικονομία έπρεπε να υποστεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία» συμπλήρωσε.
Η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια, ανέτρεψε εκ βάθρων τη ζωή των Ελλήνων είπε ο αμερικανός πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που του περιέγραψε ο έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να συνεχιστούν, για να μην υπάρξουν τα ίδια λάθη.
Οι πολίτες πρέπει να δουν βελτίωση στην προσωπική τους ζωή, είπε και προέτρεψε τους πιστωτές να αρχίσουν τις συζητήσεις για το χρέος.
Ο κ. Ομπάμα έκανε αναφορά και στο ΝΑΤΟ συγχαίροντας την Ελλάδα που εξακολουθεί να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα παρά τη βαθιά κρίση. Πρέπει να το πράξουμε, όλοι, αφού το κάνει η Ελλάδα, είπε.
Επανέλαβε τα καλά του λόγια για τη στάση που κράτησαν οι Έλληνες απέναντι στις προσφυγικές ροές και είπε για μια ακόμη φορά ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν, γιατί το πρόβλημα είναι διεθνές.
Αναφορικά με το Κυπριακό, εξέφρασε αισιοδοξία για δίκαιη και βιώσιμη λύση λέγοντας ότι οι πιθανότητες σε αυτή τη φάση είναι πολύ καλές. «Η λύση είναι δυνατή» είπε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα
«Ο Μπαράκ Ομπάμα οδήγησε την οικονομία των ΗΠΑ σε δρόμο διαφορετικό από αυτόν που διάλεξε η Ευρώπη, με ορατά αποτελέσματα. Η ισχυρή σήμερα Γερμανία, της οποίας το χρέος ρύθμισε η διεθνής κοινότητα το 1953 οφείλει να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές του δηλώσεις με τον Μπαράκ Ομπάμα μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν κουβαλά μόνο την αρχαία παράδοση της Δημοκρατίας, αλλά έχει δώσει αγώνες ακόμη και σήμερα για να υπερασπιστεί τις αξίες της Δημοκρατίας και τις ελευθερίας.
«Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν αμερικανό πρόεδρο που καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας του αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Έναν πρόεδρο που απέναντι στην κρίση του 2008 οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε έναν πολύ διαφορετικό δρόμο από αυτό της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Αντίθετα η Ευρώπη με την επιμονή στη λιτότητα κρατά τις ευρωπαϊκές οικονομίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας ανυπολόγιστα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησε με τον Μπαράκ Ομπάμα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ και τόνισε ότι συμφώνησαν πως θα πρέπει να αποκτήσουν οι σύγχρονες κοινωνίες ξανά την ελπίδα και την προοπτική που αποτελεί την μόνη απάντηση απέναντι στον σκεπτικισμό και στην εθνική περιχαράκωση.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. «Σήμερα παρά τις πληγές μας στεκόμαστε όρθιοι» είπε.
Και συνέχισε: «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις όχι μόνο για να διατηρήσουμε τη χώρα στην Ευρωζώνη αλλά και για να διασφαλίσουμε την ενότητα της ΕΕ. Και νομίζω πήραμε ιστορικά ορθές αποφάσεις. Έκτοτε προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις, αλλά προωθήσαμε και σε μέτρα κατά της διαφθοράς, αλλά και στη δημιουργία θετικού κλίματος για επενδύσεις. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη, θα διαπραγματευόμαστε σκληρά κατά των μεταρρυθμίσεων που την υπονομεύουν. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα στην κοινωνία» είπε.
Και πρόσθεσε: «Η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μετά από επτά χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορικά σημαντική και συμβολική την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. «Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξουν λύσεις που θα σταθεροποιήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα το επαναφέρουν στις ράγες τις προόδου» τόνισε.
Αναφερόμενος στα θέματα τα οποία τέθηκαν επί τάπητος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αμερικανικό πρόεδρο, τόνισε ότι συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές επενδύσεων, καθώς και ο κρίσιμος ρόλος που παίζει η Ελλάδα σε μια περιοχή που αποσταθεροποιείται.
Τόνισε ότι η προάσπιση και η τήρηση του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων είναι προϋπόθεση για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Υπογράμμισε, επίσης, τη σταθερή προσήλωση στο διάλογο και τη συνεργασία με την Τουρκία «Ωστόσο, η ανάπτυξη των σχεσεων αυτών μπορεί να επιτευχθεί μόνο χωρίς αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Για το Κυπριακό επανάλαβε τη θέση του για δίκαιη και βιώσιμη λύση με στόχο να είναι προς όφελος του λαού, κάτι που όπως είπε «δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την αποχώρηση των στρατευμάτων και την απόσυρση των αναχρονιστικών εγγυήσεων».
Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον αμερικανό πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε πως ελπίζει πολύ σύντομα να βρουν ανταπόκριση οι κόποι του ελληνικού λαού και να υπάρξει μια θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους. Εμμένουμε στην θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ειδικότερα, κατά τον σύντομο τηλεοπτικό διάλογο που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Μπαράκ Ομπάμα στην γενέτειρα της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της περιόδου και το γεγονός ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με τρεις παράλληλες κρίσεις, την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφάλειας.
«Είναι για εμάς μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού (σου) και νομίζω ότι αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του πάρα πολύ σημαντικά μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα», είπε ο κ. Τσίπρας. «Γιατί», σημείωσε, «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση, την πολιτισμική και την πνευματική, υπεράσπισης σημαντικών πανανθρώπινων αξιών, αλλά μάχεται και στο σήμερα, στο παρόν, για την υπεράσπιση αυτών των αξιών, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε αυτές τις αξίες». Υπογράμμισε ότι «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, ελπίζοντας πολύ σύντομα οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού να βρουν σύντομα ανταπόκριση και να έχουμε μια θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας, στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας που αφορά όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το Κυπριακό πρόβλημα στο οποίο όλοι ελπίζουμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτό το τελευταίο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη ως πρόεδρος των ΗΠΑ «θα είναι πολύ ουσιαστικό και θα δώσει τη δυνατότητα για θετικές εξελίξεις σε αυτά τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας ζητήματα».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στην αντιφώνησή του στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ευχαρίστησε καταρχήν τον ελληνικό λαό, τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν.
Επίσης ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «γι΄ αυτά που έχει επιτύχει τις δύσκολες εποχές που έχει περάσει».
«Ελπίζω αυτή η ανάπτυξη που είδαμε και παρατηρήσαμε, να αποτελέσει το στοιχείο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε και μαζί με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έλθουν αργότερα, να φθάσουμε σε μια βιώσιμη κατάσταση. Παράλληλα, εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εμμένουμε και να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να υπάρξει μια ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε επιπλέον τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση για τη «συμπόνοια με την οποία αντιμετώπισαν τις ροές των προσφύγων και επίσης για την συνεργασία που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε κάποια λύση στο προσφυγικό θέμα».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προσθέτοντας «θα συνεργαστούμε μαζί για την εξεύρεση μιας λύσης και παράλληλα για να δούμε πώς θα μειώσουμε τις ροές των μεταναστών και φυσικά και παράλληλα να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις και συρράξεις που προκαλούν τις ροές».
«Όσον αφορά το Κυπριακό, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και με τη δική μας συνεργασία, θα μπορέσουμε να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και βλέπουμε στην Ελλάδα μια φίλη και σύμμαχο, ένα πολύ σημαντικό μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», επισήμανε ο κ. Ομπάμα.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Για τις «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και τις επώδυνες προσπάθειες του ελληνικού λαού για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας του, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον απερχόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Κατά την προσφώνησή του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι καλωσορίζει τον Πρόεδρο μίας μεγάλης και φίλης χώρας, ο οποίος διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης και τόνισε την ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους και τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην πάταξη της τρομοκρατίας, που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι οι δύο λαοί διατηρούν ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, και σε αυτό- όπως παρατήρησε- έχει συμβάλλει καθοριστικά η μεγάλη ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά τον Αμερικανό Πρόεδρο για τη συμπαράσταση των ΗΠΑ και του ιδίου σε αυτήν την βαθιά και επώδυνη κρίση που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, θα συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση.
Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύει η ανθρωπότητα έχει πολλά να ωφεληθεί από τη στενή συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μία Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «εμείς οι Έλληνες εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση», τονίζοντας ότι «παρά τις τεράστιες θυσίες, τις οποίες έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, -επώδυνες θυσίες- για τις αιτίες των οποίων δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο ίδιος, συνεχίζουμε αταλάντευτοι την ευρωπαϊκή μας πορεία εντός της ΕΕ και εντός Ευρωζώνης. Και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας εκείνους, οι οποίοι θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μακριά από φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές, οι οποίες προδίδουν έλλειψη στοιχειώδους αλληλεγγύης».
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα και τάχθηκε υπέρ της ταχείας επίλυσής του, στη βάση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Όπως επεσήμανε, «αυτή η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν αποδεχόμαστε λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, ούτε, επίσης, στρατεύματα κατοχής, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις».
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτησή της. Υπογράμμισε, δε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου και οποιαδήποτε αμφισβήτησή της θα σήμαινε αμφισβήτηση των συνόρων, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, παρατήρησε ότι θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για όλες τις χώρες της ΕΕ και βεβαίως ένα προηγούμενο που δεν θα σεβόταν την έννοια της Κυριαρχίας των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, τόνισε το γεγονός ότι γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα, το οποίο εκτός από την παραχάραξη της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει αμέσως αλλαγή συνόρων, προσθέτοντας ότι είναι κάτι αντίθετο στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο και αυτή ακριβώς η διεκδίκηση αυτού του ονόματος υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους-μέλους.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά και πρόσθεσε ότι ξεκινά, ήδη, μία περίοδος που καλυτερεύει η κατάσταση, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος και πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ομπάμα στο θέμα των προσφύγων, τονίζοντας ότι δεν αφορά μόνο ένα κράτος, αλλά είναι θέμα όλων μας, και συνεχάρη τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τον ελληνικό λαό για την ανθρωπιά που έδειξαν απέναντι στους πρόσφυγές.
Σχετικά με την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαιτέρως τη συνεργασία με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και μετά τη μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους, στις ΗΠΑ.
Αναφορικά με την ΕΕ, ο κ. Ομπάμα υποστήριξε ότι θα πρέπει και η Ευρώπη να δίνει μία ευκαιρία σε όλους, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνονται και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανά τον κόσμο.
Καταλήγοντας, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επικείμενη επίσκεψή του στην Ακρόπολη, ευχαριστώντας και πάλι τον ελληνικό λαό για τη φιλία και τη συνεργασία του, γιατί αυτά- όπως τόνισε- κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.
Η στιγμή της άφιξης στο Ελ. Βενιζέλος
Ο αμερικανός πρόεδρος ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, έφθασε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 10:40.
Τον αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όπουείχαν μία σύντομη συνομιλία σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.
Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, ενώ το κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί για την υποδοχή του προέδρου Ομπάμα σχημάτιζε στην άκρη μία μικρή γωνία, επειδή το προεδρικό αεροσκάφος ακινητοποιήθηκε τελικά ένα μέτρο πιο πέρα από το σημείο που είχε αρχικά υπολογιστεί.
Ο πρόεδρος Ομπάμα παρέμεινε για λίγο στη πίστα του αεροδρομίου, συνομιλώντας με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, αξιωματούχους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στελέχη της Αμερικανικής Πρεσβείας.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος Ομπάμα, αφού πρώτα χαιρέτησε χαμογελαστός τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν από απόσταση, επιβιβάστηκε στη προεδρική, μαύρη, λιμουζίνα, την επωνομαζόμενη και «κτήνος» λόγω της βαριάς θωράκισης που φέρει. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περισσότερα από δύο τέτοιου τύπου αυτοκίνητα στη συνοδεία του προέδρου, ώστε να μην μπορεί να γίνεται αντιληπτό σε ποιο επιβαίνει ο πρόεδρος κατά τις μετακινήσεις του.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια στο έδαφος και στον αέρα. Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο λίγο πριν από την έλευση και κατά την αποχώρηση της προεδρικής αυτοκινητοπομπής ήταν κλειστή. Σε όλο τον χώρο του αεροδρομίου την κύρια ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας την είχαν Αμερικανοί και υπήρχαν παντού ελεύθεροι σκοπευτές και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την άφιξη του αμερικανού προέδρου πέρασαν τουλάχιστον από τρεις διαφορετικούς ελέγχους για να φθάσουν στον χώρο όπου είχε προβλεφθεί.
Το πρωί της Τετάρτης ο αμερικανός πρόεδρος θα ανέβει στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου θα κάνει μια σύντομη δήλωση με φόντο τον Παρθενώνα.
Στη συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει ομιλία στις 12:30 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.