Δεν είναι πρώτη συνάντηση και δεν θα είναι η τελευταία, έστω κι αν ο Μπαράκ Ομπάμα θα κινηθεί από τον προσεχή Ιανουάριο σε άλλους δρόμους στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Αναφέρομαι στον ελληνικής καταγωγής σύμβουλό του Αλέξη Γιαννούλια και τον βουλευτή της ΝΔ –και, προσεχώς, εκπρόσωπο του κόμματος –Βασίλη Κικίλια, οι οποίοι από την πρώτη συνάντηση στο παρκέ του μπάσκετ συνεχίζουν να τα λένε σε κάθε ευκαιρία, έχοντας περάσει και οι δυο πλέον στο γήπεδο της πολιτικής.

Με έδρα το Σικάγο, ο Γιαννούλιας μπήκε στην πολιτική ως υπουργός Οικονομικών στην πολιτειακή κυβέρνηση του Ιλινόι, ενώ διεκδίκησε για τους Δημοκρατικούς και την έδρα Ομπάμα στη Γερουσία. Εκτοτε, αποτελεί βασικό σύμβουλό του για τα ελληνικά θέματα, ενώ είχε κεντρικό ρόλο στην προετοιμασία της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Γι’ αυτό τον λόγο ο Γιαννούλιας έφθασε δύο ημέρες νωρίτερα στην Αθήνα και απόψε θα βρίσκεται κοντά στον Μπαράκ και κατά το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Χθες ο Γιαννούλιας βρήκε πάντως τον χρόνο για να γευματίσει στο Ζόναρς της Πανεπιστημίου με τον Κικίλια, όπου ξαναθυμήθηκαν τα παλιά, καθότι υπήρξαν συμπαίκτες στον Πανιώνιο, αλλά μίλησαν και για τα επόμενα: Η εκλογή Τραμπ –περισσότερο η αποτυχία της Χίλαρι Κλίντον, θα έλεγα –υπήρξε βασικό πιάτο στο μενού, ενώ έγινε διεξοδική συζήτηση και για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Δεν θα γίνει το ματσάκι

Ο Γιαννούλιας, πληροφορούμαι ότι σχεδίαζε και μια προπόνηση μπάσκετ 3×3 για τον απερχόμενο πλανητάρχη κατά τη διήμερη παραμονή του στην ελληνική πρωτεύουσα. Ηταν ακόμη ένα σχέδιο που μπλοκάρισαν οι υπηρεσίες της προεδρικής ασφάλειας –συνεπώς, αν επιθυμεί ο Ομπάμα να αθληθεί στο αττικό φως, θα περιοριστεί σε τζόγκινγκ στην περιοχή του Αστέρα Βουλιαγμένης νωρίς το πρωινό της Τετάρτης.

Αμέσως μετά, αύριο το πρωί και πριν από την πολυδιαφημισμένη, μεσημεσιανή ομιλία του (στο Ιδρυμα Νιάρχος), υπάρχει ένα κενό στο πρόγραμμα, με αναφορά σε «πολιτιστικά θέματα», που πιθανότατα θα καλυφθεί με μια επίσκεψη Ομπάμα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ίσως και στον Ιερό Βράχο.

Από τη συνάντηση Κικίλια – Γιαννούλια είμαι αποδέκτης των σέλφις που εμπλουτίζουν πλέον το προσωπικό αρχείο τους, αλλά στέκομαι περισσότερο στα μηνύματα που φρόντισαν να διακινήσουν μέσω των προσωπικών λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Με τον αδερφό μου @Giannoulias που έχει κάνει τόσο πολλά για τη στήριξη των ελληνικών θεμάτων κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα» τουίταρε ο Κικίλιας, ενώ ο Γιαννούλιας ανταπέδωσε πηγαίνοντας ακόμη μακρύτερα: «Χρειαζόμαστε σε όλο τον κόσμο περισσότερους ηγέτες όπως @Vkikilias, έναν πραγματικό υπηρέτη του δημοσίου συμφέροντος. Είναι το μέλλον…». Εύχομαι να μην αναστατωθούν στην Πειραιώς.