Ο δήμαρχος Αθηναίων, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, βρέθηκε χθες στο Λονδίνο προσκεκλημένος του δημάρχου Σαντίκ Καν. Ο σχετικά νέος δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας διοργάνωσε στο δημαρχείο της πόλης ένα ολοήμερο συνέδριο για τον ρόλο «των ηγετών των πόλεων στη διαχείριση των μεγάλων σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων».

Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου αποφάσισε ότι πρέπει να συζητήσει με συναδέλφους του από όλη την Ευρώπη, όπως μου μετέφεραν, το πώς «οι ηγέτες των πόλεων μπορούν να διαδραματίσουν έναν αποφασιστικό ρόλο στην υποστήριξη ανθρώπων με διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές και τρόπους ζωής, ώστε να διασυνδεθούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Κι επειδή όπως καταλαβαίνετε το Προσφυγικό είναι νούμερο ένα ζήτημα για πολλούς στην Γηραιά Ηπειρο, η συζήτηση δεν αφορά μόνο το μούλτι – κούλτι Λονδίνο, αλλά και την Αθήνα, εξού και η πρόσκληση στον Καμίνη.

Οι συνομιλητές

Η τοποθέτηση του Καμίνη είχε θέμα «Στρατηγικές των σύγχρονων πόλεων στην ένταξη μεταναστών και προσφύγων», ενώ συνομιλητές του στο πάνελ ήταν οι δήμαρχοι Αμστερνταμ και Λισαβόνας, καθώς και η διευθύνουσα σύμβουλος του θινκ τανκ Institute for Strategic Dialogue και η διευθύντρια του Κέντρου για τη Μετανάστευση, την Πολιτική και την Κοινωνία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Εκτός από τον δήμαρχο της ελληνικής πρωτεύουσας, το «παρών» στο συνέδριο έδωσαν οι δήμαρχοι της Κοπεγχάγης, του Ρότερνταμ, του Μπρίστολ, των Βρυξελλών, της Στοκχόλμης, του Οσλο, της Βιέννης και της Γάνδης. Εγώ πάντως ελπίζω να πάρει καμιά καλή ιδέα από τους επικεφαλής των σκανδιναβικών πρωτευουσών.

Τι θα βγάλει η κάλπη των μηχανικών

Σήμερα δεν θα ασχοληθώ με το ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει στις εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) την ερχόμενη Κυριακή 20 Νοεμβρίου, αλλά με το παρασκήνιο των εκλογών.

Πιστέψτε με. Μπορεί το ΤΕΕ να είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας στην Ελλάδα, αλλά όταν πρόκειται για εκλογές και την προώθηση των δικών μας (από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς), τότε η… επιστημονική προσέγγιση παραχωρεί τη θέση της στα μαχαιρώματα, τις απειλές, τη δημιουργία νέων συμμαχιών και στο τάξιμο για βόλεμα. Ο,τι γινόταν πάντα δηλαδή.

Ενας είναι ο κανόνας. Ολοι έχουν κάτι να πουν για τους άλλους.

Ετσι, για τον ΣΥΡΙΖΑ οι κακές γλώσσες λένε ότι έχει βολέψει δικά του παιδιά μηχανικούς στον Ομιλο των Ελληνικών Πετρελαίων και πως ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και νυν υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σπρώχνει συνεργάτες, φίλους και… κουμπάρους!

Αλλά και στο δεξιό στρατόπεδο έχουμε αναταράξεις και γκρίνιες. Εδώ μαθαίνω ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη ΝΔ παύτηκε από τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα Επιστημονικών Φορέων ο Πολυχρόνης Ακριτίδης, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον συνδυασμό Ανασυγκρότηση Μηχανικών ΤΕΕ από την αρχή (εδώ τα περισσότερα στελέχη έχουν αποχωρήσει από τη ΔΚΜ που στηρίζει η ΝΔ).

Ο τελευταίος φαίνεται ότι κράτησε κρυφή την παύση του. Ετσι, όταν μαθεύτηκε, αποχώρησε την περασμένη Παρασκευή από τον συνδυασμό ο Ανδρέας Μουντράκης.

Βέβαια μικρό το κακό αφού, όπως μου λένε οι πηγές μου, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης πήρε όλα τα μέλη της ΝΔ που κατεβαίνουν με άλλους συνδυασμούς και τους έριξε μερικά… γαλλικά.

Στο μεταξύ, αναμένεται σφαγή σε συνδυασμό που απαρτίζεται από γνωστά στελέχη τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ (σε αυτό το στρατόπεδο ανήκει και στέλεχος που έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα για ευνοϊκή δανειοδότηση από γνωστή τράπεζα) όταν θα έρθει η ώρα της μοιρασιάς.

Θα επανέλθω για το θέμα. Αλλωστε έχουμε καιρό μέχρι την Κυριακή. Αλλά έως τότε σας βάζω ένα κουίζ. Ποιος υποψήφιος, όταν μπαίνει το όνομά του στο Google, αναφέρεται ως «πασοκοκατσαρίδα»;