Χθες το πρωί οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας ήταν άδειοι. Λίγα πρόσωπα είχαν ξεπροβάλει σε ορισμένα μπαλκόνια διαμερισμάτων της Ηρώδου Αττικού προκειμένου να δουν την άφιξη του αμερικανού προέδρου. Το κόκκινο χαλί ανάμεσα στον Εθνικό Κήπο και στο Προεδρικό Μέγαρο είχε στρωθεί σωστά – ήδη μία ώρα πριν από την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα – και οι εύζωνοι είχαν λάβει θέση από νωρίς. Η Αθήνα ήταν χθες όμως μια οχυρωμένη πόλη, γεγονός που εικονογραφήθηκε από τους ελεύθερους σκοπευτές, οι οποίοι από την ταράτσα του Μεγάρου επεξεργάζονταν εξονυχιστικά τη γύρω περιοχή. Πιο χαμηλά, στα πεζοδρόμια, ειδικοί άνδρες εξ Αμερικής παρατηρούσαν λεπτομερώς – καλωδιωμένοι – τους συγκεντρωμένους φωτογράφους και δημοσιογράφους.

Η αμηχανία της αρχικής υποδοχής έσπασε ωστόσο από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Κατά την είσοδό του στο Μέγαρο ρώτησε τον Προκόπη Παυλόπουλο αν πρόκειται για την οικία του. «Αυτό είναι το σπίτι μου, αλλά δεν μένω εδώ» του απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον Μπαράκ Ομπάμα να σχολιάζει «μακάρι να είχα κι εγώ αυτήν τη δυνατότητα». Στη συνέχεια βεβαίως δεν έκρυψε τη χαρά του που το τελευταίο ταξίδι του πριν αποχωρήσει από την προεδρία των ΗΠΑ γίνεται στην Ελλάδα. Τη χώρα – όπως επισήμανε – «από όπου ξεκίνησε η δημοκρατία και που οι ιδέες της γαλούχησαν τις ΗΠΑ». Εμμέσως πλην σαφώς όμως έδειξε πως η διήμερη επίσκεψή του έχει μια ξεχωριστή σημασία πρωτίστως για τον ίδιο: να στείλει δηλαδή ένα ισχυρό μήνυμα δημοκρατίας, με κεντρικό αποδέκτη τη χώρα του, για την «επόμενη μέρα» της προεδρίας του.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Κατά τα λοιπά ο αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη την Ελλάδα για την ανθρωπιά που έχει δείξει απέναντι στους πρόσφυγες καθώς και για τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση. Τόνισε ακόμη ότι «στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά», συμπληρώνοντας πως «η ενωμένη Ευρώπη δεν είναι καλή μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά είναι κάτι καλό για ολόκληρο τον κόσμο». Αυτό, ξεκαθάρισε ωστόσο, «σημαίνει και είναι μέρος του μηνύματός μου ότι θα πρέπει η Ευρώπη να δίνει μια ευκαιρία και στους νέους και σε όλους, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνονται και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανά τον κόσμο».

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος καλωσόρισε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ξεχωρίζοντάς τον για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Δεδομένης άλλωστε της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ, η έμφαση στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δεν ήταν καθόλου τυχαία από μέρους του. Ούτε βεβαίως και οι αναφορές του στις πρωτοβουλίες Ομπάμα – τις οποίες και επανέλαβε στο επίσημο δείπνο – σχετικά με την αντιμετώπιση της «παγκόσμιας και βαθιάς οικονομικής κρίσης», τη στήριξη του κοινωνικού κράτους δικαίου, τη «διαχείριση του οξύτατου, επικών διαστάσεων, προσφυγικού ζητήματος υπό όρους ανθρωπισμού και δικαιοσύνης» και την «πάταξη της τρομοκρατικής βαρβαρότητας όπως ταιριάζει σε στυγνούς εγκληματίες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Σας θεωρούμε πάντα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμιας εμβέλειας, μεγάλο και ειλικρινή φίλο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο για τη συμπαράστασή του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε μια περίοδο που, όπως τόνισε, «αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την πεποίθηση – έστω και για τυπικούς λόγους – ότι και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση. «Θεωρούμε ότι η δύσκολη πορεία της ανθρωπότητας μέσα στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς έχει πολλά να ωφεληθεί από τη στενή και ειλικρινή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να προσβλέπουν σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση ισχυρή και ευημερούσα. Η Ελλάδα είναι αποφασιστικά προσανατολισμένη προς αυτή την κατεύθυνση» επισήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Οπως υποστήριξε, αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι «παρά τις τεράστιες κι επώδυνες θυσίες του λαού μας – οι οποίες, σημειωτέον, δεν έχουν ως αιτία μόνο δικά μας λάθη – ακολουθούμε σταθερή και αταλάντευτη πορεία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης».

Ο ΣΤΙΧΟΣ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ. Τα θερμά λόγια ανταπέδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την έναρξη του επίσημου δείπνου που δόθηκε, χθες βράδυ, προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο. «Να ξέρετε ότι όσο προχωράτε μπροστά θα έχετε δίπλα σας τις ΗΠΑ» είπε, συνδέοντας τις αρετές των Ελλήνων με των Αμερικανών. Μάλιστα, πριν από την πρόποσή του – έγινε στα ελληνικά, «στην υγειά σας» – είχε κάνει αναφορές στον Επιτάφιο του Περικλή αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Από την Αθήνα που έχει ως σύμβολο τον Παρθενώνα σάς προτρέπουμε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για τα ίδια ιδανικά. Σ’ αυτό το μελλοντικό και ήδη πολλά υποσχόμενο οδοιπορικό σας σάς παρακαλώ να μη λησμονάτε τη χώρα μας – για να θυμηθώ τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη από το “Αξιον Εστί”» τόνισε στην πρόποσή του ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την αρχική τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε μια σειρά θεμάτων όπως το Κυπριακό αλλά και οι τακτικισμοί γειτονικών χωρών, δηλαδή της Τουρκίας ή των Σκοπίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «απαράδεκτη οιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης», ενώ υπογράμμισε πως «γειτονικό μας κράτος διεκδικεί ένα όνομα το οποίο – πέραν της ασύστολης παραχάραξης της Ιστορίας – αποπνέει προδήλως αλυτρωτισμό και, άρα, έμμεση αμφισβήτηση των υφιστάμενων συνόρων». Οι τοποθετήσεις του βέβαια είχαν στυλ που έμοιαζε περισσότερο με μαθήματα Διεθνούς Δικαίου.