«Δεν καταλαβαίνω το νόημα αυτών των αγώνων. Τι μπορείς να μάθεις από τέτοια παιχνίδια όταν μάλιστα έχεις ένα τόσο φορτωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα;».

Μετά τη συντριβή του Αγίου Μαρίνου από τη Γερμανία με 8-0 για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018, ο επιθετικός της Μάνσαφτ Τόμας Μίλερ εξέφρασε όσα σκέφτονται αλλά δεν τολμούν να πουν δημόσια τα αφεντικά των ισχυρών ομοσπονδιών. Και δικαιολογημένα, αν σκεφτούμε τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μίλερ. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ολυμπιακής Επιτροπής του Αγίου Μαρίνου, ο Αλαν Γκασπερόνι, απάντησε στον ποδοσφαιριστή της Μπάγερν μέσω facebook καταθέτοντας δέκα λόγους γιατί ήταν χρήσιμο το παιχνίδι της εθνικής ομάδας της χώρας του με τη Γερμανία.

Μεταξύ άλλων, ο Γκασπερόνι αναφέρει πως η αναμέτρηση θύμισε στους δημοσιογράφους σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν τα όνειρά τους και όχι τους γερμανικούς κανόνες. Πως οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αλλάξουν και πάντα θα κάνουν bullying. Πως τα έσοδα από το παιχνίδι θα βοηθήσουν ώστε να χτιστεί ένα γήπεδο σε απομακρυσμένο χωριό. Και πως τον βοήθησε να συνειδητοποιήσει ότι, παρότι οι Γερμανοί φορούν την καλύτερη φανέλα της Adidas, από κάτω είναι πάντοτε αυτοί που φορούν λευκές κάλτσες με σανδάλι.

Το γάντι που πέταξε ο Γκασπερόνι, ο οποίος διατηρεί ταυτόχρονα και τη θέση του προέδρου στην ιστορική ομάδα του Αγίου Μαρίνου, Λα Φιορίτα, έσπευσε να σηκώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάγερν, ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε.

Ο Κάλε, αφού θύμισε πως τα διεθνή παιχνίδια έχουν αυξηθεί κατά 40% παρά την κατάργηση των ομίλων στη δεύτερη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, στη συνέχεια αναρωτήθηκε γιατί η Γερμανία θα πρέπει να παίζει με τον Αγιο Μαρίνο, το Γιβραλτάρ και το Κόσοβο αντί αυτές οι ομάδες να συμμετέχουν σε μια προκριματική φάση. Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος: «Γιατί έχουν φωνή στη FIFA και την UEFA και η ψήφος τους έχει την ίδια βαρύτητα με της Γερμανίας. Το θέμα δεν είναι αθλητικό αλλά περισσότερο πολιτικό και οικονομικό».

Το ζήτημα έλαβε διεθνείς διαστάσεις διχάζοντας ακόμα και τους δημοσιογράφους, όπως αποδείχτηκε από τα σχόλια των ρεπόρτερ της «Ντέιλι Μέιλ».