Η εκλογή θα γίνει σε τρεις μήνες. Αλλά από χθες είναι γνωστό το όνομα του νέου προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας: Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών είναι ο κοινός υποψήφιος του SPD και της Χριστιανικής Ενωσης. Τα δύο δεξιά κόμματα CDU και CSU αποφάσισαν χθες να τερματίσουν την αναζήτηση δικού τους υποψηφίου και να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Σταϊνμάγερ.

Είναι ένα «μήνυμα σταθερότητας» αιτιολόγησε την απόφαση η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Σε μια περίοδο παγκόσμιας αστάθειας και ταραχών είναι «ένα σημαντικό και σωστό μήνυμα», πρόσθεσε, «ο Σταϊνμάγερ είναι άνθρωπος του πολιτικού κέντρου και χαίρει σεβασμού στην οικονομία, στην κοινωνία, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Η Μέρκελ γνωρίζει τον Σταϊνμάγερ από την πρώτη θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών 2005-2009 και ξανά από το 2013 ως «αξιόπιστο και πάντα προσηλωμένο σε λύσεις πολιτικό». Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μίλησε επίσης για ένα «σημαντικό μήνυμα σε δύσκολους καιρούς, όπου ζητούμενο είναι η διασφάλιση της δημοκρατίας».

Ο Σταϊνμάγερ δηλώνει στη σημερινή «Μπιλντ» «ευγνώμων για τη μεγάλη υποστήριξη και ενθάρρυνση από ανθρώπους εντός και εκτός της πολιτικής και μάλιστα από όλο το κομματικό φάσμα». Στη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση δεν συμμερίζονται όλοι την επιλογή της Μέρκελ για τον Σταϊνμάγερ. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του προεδρείου της CDU ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αξιολόγησε ως «ήττα» την απόφαση αυτή. Πρόκειται πράγματι για μια σημαντική νίκη του προέδρου του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έστειλε νωρίς στην κούρσα της προεδρικής εκλογής τον Σταϊνμάγερ και έσυρε στην επιλογή του τα δύο δεξιά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Η απόφαση είχε καθαρά πρακτικούς λόγους και πηγάζει από την ευθύνη που έχει η CSU για τη χώρα» είπε ο Ζεεχόφερ, ο οποίος λυπάται που «παρά την εντατική αναζήτηση» δεν βρέθηκε κομματικός υποψήφιος. Μετά την άρνηση του σημερινού προέδρου της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερς, για τον Ζεεχόφερ ένα ήταν το ζητούμενο: να αποτρέψει την εκλογή ενός Πράσινου στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. Η Μέρκελ δεν είχε αντίρρηση για τον Βίνφριντ Κρέτσμαν, πρωθυπουργό στη Βάδη – Βυρτεμβέργη. Θα άνοιγε έτσι και τον δρόμο για συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους στο Βερολίνο μετά τις εκλογές του 2017. Είχε όμως ο Ζεεχόφερ. Και επέλεξε τελικά τον Σταϊνμάγερ, με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συναντηθεί το περασμένο Σάββατο στο Μόναχο.

Ο 60χρονος σήμερα Σταϊνμάγερ είναι ήδη από τα 19 του μέλος του SPD, ήταν δεξί χέρι του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρτ Σρέντερ στο γύρισμα του αιώνα και θεωρείται ο αρχιτέκτονας των μεταρρυθμίσεων του Σρέντερ «Ατζέντα 2010». Αυτός είναι και ο λόγος που η Αριστερά απορρίπτει τον Σταϊνμάγερ και θα πάει με δικό του υποψήφιο «για να δείξουμε ότι υπάρχει μια εναλλακτική στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και τις διεθνείς πολεμικές αποστολές», όπως ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Λίνκε Σάρα Βάγκενκνεχτ. Πράσινοι και Φιλελεύθεροι δεν αποσαφήνισαν ακόμη αν θα στηρίξουν το Σταϊνμάγερ. Η εκλογή του πάντως είναι δεδομένη από το εκλεκτορικό σώμα στις 12 Φεβρουαρίου.

Αγνωστο είναι ποιος θα τον διαδεχτεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Η απόφαση θα ληφθεί αργότερα, είπε ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ. Πιθανότερος διάδοχός του θεωρείται από χθες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Με τον Σταϊνμάγερ πρόεδρο της Δημοκρατίας μένουν μόνο δύο διεκδικητές του χρίσματος υποψήφιου καγκελάριου του SPD: Γκάμπριελ και Σουλτς. Αλλωστε ο Σταϊνμάγερ το δοκίμασε το 2009 και ηττήθηκε από τη Μέρκελ με 23%, το χειρότερο ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών μεταπολεμικά.