Μια από τις πιο σημαντικές φάσεις μετάβασης της εξουσίας από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ περιλαμβάνει ενημερώσεις για τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και τις μυστικές επιχειρήσεις καθώς και ξεχωριστές ενημερώσεις για τις εξαιρετικές εξουσίες που έχει ο πρόεδρος στις ένοπλες δυνάμεις, ιδιαίτερα για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης με χρήση πυρηνικών όπλων. Οι πρώτες αντιδράσεις στο περιβάλλον του Τραμπ εμφανίσθηκαν με τον πρώην επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής για τις μυστικές υπηρεσίες Μάικ Ρότζερς να παραιτείται από τη δεκαεξαμελή ομάδα που προετοιμάζει τη μετάβαση της εξουσίας.

Το 2008, όταν ο τότε νεοεκλεγείς Ομπάμα είχε δεχθεί μια τέτοιου είδους ενημέρωση για απόρρητα θέματα ασφαλείας σε μια ειδική εγκατάσταση στο Σικάγο, είχε αστειευτεί: «Ευτυχώς που υπάρχουν μπάρες στα παράθυρα, επειδή εάν δεν υπήρχαν, θα πήδαγα από το παράθυρο». Σε όλη τη διάρκεια της φετινής προεκλογικής εκστρατείας πολλοί αστειεύτηκαν με το γεγονός ότι ένας άνθρωπος τόσο ευέξαπτος όσο ο Τραμπ μπορεί να έχει την ευχέρεια να πατήσει το κουμπί με τα πυρηνικά. Μάλιστα, όταν μια ημέρα πριν τις εκλογές στελέχη του επιτελείου του τού πήραν το κινητό για να μη στέλνει μηνύματα στο twitter που θα μπορούσαν να τον βλάψουν εκλογικά, οι Δημοκρατικοί ανταπάντησαν σχολιάζοντας: «Αν δεν μπορείτε να εμπιστευθείτε τον Τραμπ με τα κουμπιά του τηλεφώνου του, μπορείτε να τον εμπιστευθείτε με τους κωδικούς για τα πυρηνικά;».

Κι όμως, να που ήρθε η ώρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήδη έχει ενημερωθεί για κάποια βασικά ζητήματα εθνικής ασφαλείας –για απειλές και δυνατότητες. Ομως υπάρχει και μια σειρά ξεχωριστών ενημερώσεων για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, ενημερώσεις που ο Ομπάμα αποκαλεί «τα πιο βαθιά μας μυστικά».

Η εκπρόσωπος του Τραμπ, Χόουπ Χικς, αρνείται κατηγορηματικά να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για το πότε θα πραγματοποιηθούν αυτές οι ενημερώσεις. Προηγούμενοι πρόεδροι τις έλαβαν στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από τώρα έως τις 20 Ιανουαρίου οπότε ορκίζεται ο νέος πρόεδρος.

Καταρχάς, ο πρόεδρος ενημερώνεται για τις τεχνικές και ανθρώπινες δυνατότητες και μεθόδους που παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες στα προγράμματα ειδικής πρόσβασης –τα άκρως απόρρητα ζητήματα –για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες επιχειρήσεις. Αυτό περιλαμβάνει την αποκάλυψη, εάν το επιθυμεί ο Τραμπ, δεκάδων πληροφοριοδοτών στο εξωτερικό που πληρώνονται από τη CIA, πολλά εκατομμύρια δολάρια. Η ενημέρωση αφορά και ευαίσθητες πληροφορίες για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας και για τη δυνατότητά της να παρακολουθεί τηλεπικοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Ο Τραμπ θα μάθει πως ο πρόεδρος θεωρείται «Πρώτος πελάτης», σύμφωνα με την παράδοση στις μυστικές υπηρεσίες που εκλαμβάνουν πάντα ως προτεραιότητα οποιοδήποτε αίτημα του Λευκού Οίκου.

Μια άλλη σημαντική ενημέρωση αφορά τις μυστικές επιχειρήσεις της CIA στο εξωτερικό που έχουν στόχο να αλλάξουν την πορεία γεγονότων χωρίς να φανεί δημοσίως η αμερικανική επέμβαση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 12 επιχειρήσεις που έχει υπογράψει ο Ομπάμα –κάποιες αφορούν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε δεκάδες χώρες. Οι εντολές του θα συνεχίσουν να ισχύουν εκτός εάν τις αλλάξει ο Τραμπ.

Πληροφόρηση θα υπάρξει, φυσικά, και για τα πυρηνικά σχέδια και όπλα. Η λεγόμενη «μπάλα» είναι μια βαλίτσα που κρατεί πάντοτε ένας στρατιωτικός ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο και περιέχει τους κωδικούς για τα πυρηνικά. Επίσης περιέχει ένα βιβλιαράκι 75 σελίδων, γνωστό ως «μαύρο βιβλίο», με διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον πιθανών αντιπάλων όπως η Ρωσία και η Κίνα.