Ο πολιτικός κίνδυνος και κυρίως η ενίσχυση αντιευρωπαϊκών κομμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της ευρωζώνης και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2017. Το μάτια όλων είναι στραμμένα στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν του χρόνου στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά και στο επερχόμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση, που μπορεί να αποτελέσουν νέα πηγή πολιτικών εντάσεων στην ΕΕ.

Αυτό προκύπτει από παράγοντες της αγοράς όπως οι διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν στο Reuters Investment Summit. Οι παράγοντες αυτοί της αγοράς έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην έκρηξη του λαϊκισμού που καθόρισε σε μεγάλο ποσοστό, όπως λένε, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη ανησυχία πλέον δεν εστιάζεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μικρότερες οικονομίες όπως η ελληνική, αλλά στον κίνδυνο να πλησιάσει την πόρτα της εξόδου από την ευρωζώνη μια από τις μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Γαλλία. Η Ιταλία μάλιστα θεωρείται αυτό το διάστημα ο ασθενέστερος κρίκος της ευρωζώνης και ο μεγαλύτερος επενδυτικός κίνδυνος.

«Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας ανησυχούν ιδιαίτερα για την Ευρώπη» ανέφερε στο Reuters το υψηλόβαθμο στέλεχος του Τμήματος Διαχείρισης Πλούτου της UBS Μαρκ Χαεφέλε, ο οποίος κάνει λόγο ακόμη και για κίνδυνο διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης εάν δεξιά κόμματα όπως αυτό της Μαρίν Λεπέν επιχειρήσουν να βγάλουν από το ευρώ μια μεγάλη χώρα όπως η Γαλλία.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι μια μεγάλη πολιτική κρίση στην Ευρώπη, την οποία η νομισματική πολιτική δεν έχει τρόπο να επιλύσει» σύμφωνα με τον διαχειριστή κεφαλαίων Χιου Χέντρι, ιδρυτή της Eclectica Asset Management.

Οι ανησυχίες για την πορεία ορισμένων χωρών έχουν ήδη οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού τους. Είναι ενδεικτικό ότι το σπρεντ στα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας έχει σκαρφαλώσει ήδη στις 180 μονάδες βάσης, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Πιέσεις δέχεται και το ευρώ έναντι του δολαρίου και πλέον πολλοί που πιστεύουν ότι η ισοτιμία των δύο νομισμάτων σύντομα θα εξισωθεί. Σήμερα η ισοτιμία του ευρώ βρίσκεται στα 1,0685 δολάρια.