Ο αριθμός των ανθρώπων με υπέρταση έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια και έτσι σήμερα πάσχουν από αυτήν περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι άνδρες έχουν συχνότερα υπέρταση σε σύγκριση με τις γυναίκες, με τους συνολικούς αριθμούς των πασχόντων για το 2015 να υπολογίζεται σε 597 και 529 εκατομμύρια αντιστοίχως.

Οι πέντε χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης στους άνδρες βρίσκονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη: σε Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία και Σλοβενία σχεδόν δύο στους πέντε είναι υπερτασικοί.

Στην πραγματικότητα η Κροατία είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια της ανδρικής υπέρτασης, με το 38% των αρρένων κατοίκων της να έχουν αρτηριακή πίεση πάνω από τα φυσιολογικά όρια.

Στις γυναίκες, παγκόσμια πρωταθλήτρια είναι ο Νίγηρας (το 36% είναι υπερτασικές).

Η υπέρταση επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων , και αποτελεί τον πιο σημαντικό αποτρέψιμο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι κύρια αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, αγγειοπάθειας, καρδιακής ανεπάρκειας, ανευρύσματος της αορτής, χρόνιας νεφροπάθειας και πνευμονικής εμβολής. Είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για νοητική διαταραχή και άνοια.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο ευθύνεται για 7,5 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ. Βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από 1.479 κλινικές μελέτες της περιόδου 1975-2015, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 19 εκατομμύρια εθελοντές.

Η πολυπληθής ομάδα επιστημόνων που την πραγματοποίησε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ ο αριθμός των ασθενών έχει μειωθεί λίγο σε μερικές ανεπτυγμένες χώρες (πιθανώς διότι αρχίζει να γίνεται συνείδηση πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος ζωής για την προστασία από την υπέρταση), στις αναπτυσσόμενες και τις φτωχές αυξάνεται ραγδαία.

Έτσι, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήταν το 2015 μερικές από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρτασης στον κόσμο, ενώ στην Ευρώπη η Βρετανία είναι η χώρα με τους λιγότερους ασθενείς.

Αντιθέτως, τα κρούσματά της αυξήθηκαν σημαντικά στην Αφρική και στη Νότιο Ασία, γεγονός που εν μέρει αποδίδεται στην φτωχή διατροφή κατά την παιδική ηλικία.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι το 2015 περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες με υπέρταση ζούσαν στην Ασία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται περίπου 226 εκατομμύρια ασθενείς στην Κίνα και 200 εκατομμύρια στην Ινδία.

«Η υπέρταση δεν είναι πλέον μια “νόσος της αφθονίας” όπως την αποκαλούσαμε το 1975, αλλά μια νόσος που σχετίζεται με την φτώχεια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάτζιντ Εζάτι, καθηγητής στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου (ICL).

Υπενθυμίζεται ότι ένας άνθρωπος έχει υπέρταση όταν η πίεσή του είναι πάνω από 140/90 mmHg. Φυσιολογική είναι η πίεση που είναι κάτω από 120/80 mmHg, ενώ οι ενδιάμεσες τιμές αντιπροσωπεύουν την προϋπέρταση (είναι η πρόδρομη μορφή της υπέρτασης).