Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και όσο περισσότερο πίνουν οι άνδρες τόσο το χειρότερο, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Επιστήμονες από τον Καναδά και τις ΗΠΑ εξέτασαν συνδυαστικά τα στοιχεία από 27 προγενέστερες κλινικές μελέτες, διαπιστώνοντας ότι ακόμα και όταν οι άνδρες πίνουν λίγο (έως δύο ποτά την ημέρα), ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη αυξάνεται έως και 23%, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διατρέχουν όσοι άνδρες δεν πίνουν καθόλου.

Πάντως οι επιστήμονες σπεύδουν να επισημάνουν ότι, μολονότι η συσχέτιση αυτή είναι ισχυρή, δεν σημαίνει πως το αλκοόλ είναι η αιτία του προστατικού καρκίνου.

«Τα νέα ευρήματα ενισχύουν τον ρόλο του αλκοόλ ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και έχουν σημαντικό αντίκτυπο για τη δημόσια υγεία, δεδομένης της μεγάλης συχνότητας της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου», δήλωσε ο ερευνητής δρ Τίμοθι Στόκγουελ, καθηγητής Ψυχολογίας και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Εθισμών της Βρετανικής Κολομβίας (CARBC) στο Πανεπιστήμιο της Βικτώρια.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το αλκοόλ ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου σε διάφορα τμήματα και όργανα του σώματος, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται έξι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος (του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου) και ο καρκίνος του μαστού.

Ο καρκίνος του προστάτη προσβάλλει ετησίως περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο άνδρες, αντιπροσωπεύοντας το 8% όλων των παγκόσμιων κρουσμάτων καρκίνου και το 15% των καρκίνων στους άνδρες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF).

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMC Cancer.