Τετραμελής από τριμελής έγινε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που συζητά με τους θεσμούς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παλαιότερα συμμετείχαν σε αυτήν οι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Σταθάκης. Τώρα που τη θέση του Σταθάκη στο Ανάπτυξης ανέλαβε ο Παπαδημητρίου, μπήκε και εκείνος στη διαπραγματευτική ομάδα. Ο Σταθάκης όμως παρέμεινε παρότι μεταπήδησε στο Ενέργειας.

«Θα παραμείνω στη διαπραγματευτική ομάδα τόσο για τα αντικείμενα του υπουργείου μου όσο και για το θέμα των κόκκινων δανείων που χειριζόμουν μέχρι πρότινος» είπε χθες ο Σταθάκης στην πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης.

Ασπίδα από Κουμουνδούρου στην Εφη Αχτσιόγλου

Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι ανάλογο ενός Τομέα Γυναικών που διαθέτουν άλλα κόμματα, απλώς στην Κουμουνδούρου προτίμησαν πιο σύνθετο όνομα για να διαφοροποιηθούν και να καλύψουν κάθε άλλη ιδιαιτερότητα, απέναντι σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση. Χθες λοιπόν οι κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ –που έχουν κάνει πολλές δυναμικές παρεμβάσεις –εξερράγησαν, λόγω των επιθέσεων που δέχθηκε η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, κυρίως μέσω αρνητικών σχολίων στα social media.

Καταδίκασαν λοιπόν τα σχόλια ως «εκδηλώσεις σεξισμού και ανοικτής υποτίμησης των γυναικών» και ύψωσαν ασπίδα προστασίας στη νέα υπουργό, προεξοφλώντας σχεδόν και την επιτυχία της στα νέα καθήκοντά της. «Η κ. Αχτσιόγλου είναι μια εργαζόμενη γυναίκα, σημαντική ερευνήτρια, με άποψη για τη ζωή, την επιστήμη και την πολιτική. Ο λόγος που επιλέχθηκε μια νέα γυναίκα για κάποιους δεν είναι το βιογραφικό της, οι σπουδές της, η δουλειά της, η μεθοδικότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα καθήκοντά της, αλλά υπονοείται ένας διαφορετικός τρόπος ανέλιξης. Πίσω από την απαράδεκτη αυτή σεξιστική επίθεση κρύβεται το αναχρονιστικό, βαθιά πατριαρχικό πλέγμα αντιλήψεων για τη γυναίκα-αντικείμενο. Ωστόσο, και σε πείσμα τους, αρέσει ή όχι, ενοχλεί ή όχι, είναι διαφορετική από τα πρότυπά τους».