«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας. .. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους», είπε ξεκινώντας την ομιλία τουτο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες γεννήθηκε μια νέα ιδέα. Η Δημοκρατία, το κράτος», είπε, μεταξύ άλλων.

«Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα», είπε και πρόσθεσε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα.

Καθ’όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε».

Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, είπε ο αμερικανός πρόεδρος. Και αναφέρθηκε στην γενναιοδωρία των Ελλήνων, κυρίως στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να επωμιστεί όλο το βάρος. Η είναι συνεργασία ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθούν στις προκλήσεις μεταξύ εθνών, είπε.

«Αυτό που πιστεύω μετά από 8 έτη στην προεδρία των ΗΠΑ είναι η ζωή δια της αξιοπρέπειας. Αυτά τα μαθήματα εν συνόλω είναι παγκόσμια και είναι μαθήματα που καίνε σε κάθε ανθρώπινη καρδιά».

«Κάποιες χώρες ενώ υπάρχουν εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες».

«Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές… Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων δια της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη».

«Η Δημοκρατία μπορεί να είναι ατελής, μπορεί να είναι αργή, δύσκολη στην υλοποίηση σε μια πολυφυλετική χώρα, όπως είναι η ΗΠΑ, η Δημοκρατία είναι πολύπλοκη, αλλά είναι η καλύτερη».:« Η δημοκρατία, όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί είναι ατελής. Μπορεί να είναι ατελής και δύσκολη στην υλοποίηση. Οι πολιτικοί στις δημοκρατίες είναι αντιδημοφιλείς γιατί στην δημοκρατία απαιτούνται συμβιβασμοί».

«Η Δημοκρατία είναι καλύτερη γιατί επιτρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες ιδέες και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Κατά τη διάρκεια της δικής μας ιστορίας έτσι καταφέραμε να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο».

«Εδώ όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία για ακόμη μία φορά διατρανώνουμε τις ιδέες μας».

Αναφερόμενος στην εκλογή Τραμπ, είπε «έχουμε πολλές διαφορές, αλλά η αμερικανική δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την ομαλότερη μετάβαση.

«Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι Δημοκρατίες μπορούν να λύνουν προβλήματα μέσω της διπλωματίας. Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα»

«Η ανισότητα κάποτε γινόταν ανεκτή γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης. Τώρα δεν είναι ανεκτή. Στις δικές μας κοινωνίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμοίβονται για τα δημιουργήματά τους».

«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit».

«Τώρα ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες».

«Το μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης πρέπει να καλυτερεύσει».

«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια δύσκολη περίοδο, πιο δύσκολη από τη μέγαλη ύφεση. Ζητήσαμε από τους πλούσιους Αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερο φόρο. Θέλαμε να φτιάξουμε μια καλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία προς όφελος των καταναλωτών… Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στις ΗΠΑ που φοβούνται για το μέλλον τους… Πρέπει να έχουμε οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς».

«Εδώ στην Ελλάδα, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική έπρεπε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις… Σήμερα ο προϋπολογισμός σας εμφανίζει πλεόνασμα. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα».

«Οι θεσμοί είτε στην Ελλάδα, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στις ΗΠΑ, πρέπει να απαντάνε στις αναζητήσεις των πολιτών… Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται μία ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη».

Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Με χαλαρή διάθεση και σπορ εμφάνιση ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έφτασε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης λίγα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι, όπου τον υποδέχτηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου.

Από νωρίς το πρωί είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου και στο πλαίσιο αυτό έχει απαγορευθεί η πρόσβαση πολιτών στους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης.

Όταν η αυτοκινητοπομπή με τους άνδρες ασφαλείας και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ έφτασε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου αρκετοί ήταν οι πολίτες που φρόντισαν να απαθανατίσουν την στιγμή.

Η επίσκεψη στον Ιερό Βράχο θεωρείται κορυφαία συμβολική ενέργεια του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος και στις δημόσιες τοποθετήσεις του επισήμανε την αξία που προσδίδει ο ίδιος στον ελληνικό πολιτισμό.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου βρισκόταν καθ’ολη τη διάρκεια της ξενάγησης δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ διακριτικά στην ευρύτερη περιοχή είχαν τοποθετηθεί οι άνδρες της ασφάλειάς του. Ο Μπαράκ Ομπάμα από τις λίγες εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα φάνηκε να απολαμβάνει την ξενάγηση στο μνημείο.

Όταν ολοκληρώθηκε η ξενάγηση στον Παρθενώνα, ο αμερικανός Πρόεδρος μετέβη στο νέο αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, όπου τον περίμενε για να τον ξενάγηση ο πρόεδρος του Μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής.

Λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στο Μουσείο , που διήρκεσε περισσότερη από την προγραμματισμένη ώρα, καθυστερεί η έναρξη της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα στο ίδρυμα Σταύρος, όπου έχει σχηματιστεί ουρά εκατοντάδων μέτρων, από προσκεκλημένους που περιμένουν να περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας των Αμερικανών, για να εισέλθουν στην αίθουσα.

Παράλληλα, κλειστοί είναι οι σταθμοί «Ακρόπολη» και «Φιξ» του Μετρό, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η λεωφόρος Συγγρού.

Αμέσως μετά θα κατευθυνθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο Δέλτα Φαλήρου. Η ομιλία του εκεί αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 13:50.

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει εν είδει πολιτικής παρακαταθήκης «το όραμά του για τη δημοκρατία, την ώρα της ανόδου του λαϊκισμού σε ολόκληρο τον κόσμο».

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει μάλιστα ότι η ομιλία αναμένεται να είναι «μία από τις τελευταίες μεγάλες ομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε για αυτήν την Ελλάδα, λίκνο της δημοκρατίας, και, σύμφωνα με τα λόγια του, ‘πηγή τόσων ιδεωδών και αξιών που συνέβαλαν στην οικοδόμηση της Αμερικής’».

Απέναντι στην ενίσχυση της λαϊκιστικής ρητορικής, της δεξιάς, αλλά και της αριστεράς, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα εστιάσει στις απογοητεύσεις από τις οποίες αυτός ο λαϊκισμός τροφοδοτείται και θα ζητήσει να μην υποκύψουμε σε έναν «καπιταλισμό χωρίς ψυχή».

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε από την Αθήνα λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι με προορισμό το Βερολίνο.