Την ακύρωση των υποχρεωτικών δημοπρασιών πώλησης ρεύματος, μέτρο που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές ως ισοδύναμο της πώλησης της Μικρής ΔΕΗ, επιχειρεί η διοίκηση της ΔΕΗ που προσέφυγε κατά του σχετικού νόμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η απόφαση ελήφθη, όπως αναφέρουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες, δίχως ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης να έχει πρώτα ενημερώσει τον πολιτικό του προϊστάμενο Γιώργο Σταθάκη.
Σε πρώτη ανάγνωση, η κίνηση της ΔΕΗ να ζητήσει προσωρινή διαταγή ακύρωσης της δεύτερης δημοπρασίας, που τοποθετείται τον Δεκέμβριο, αποσκοπεί στο να κερδίσει χρόνο, καθυστερώντας το άνοιγμα της αγοράς. Σε δεύτερη ανάγνωση δεν αποκλείεται η διοίκηση της ΔΕΗ που ουδέποτε συμφιλιώθηκε με την ιδέα των δημοπρασιών να επιδιώκει να προκληθεί καθυστέρηση στην εφαρμογή της ρύθμισης, γεγονός που θα οδηγήσει αναγκαστικά στο μέτρο της πώλησης μονάδων ή ακόμη και επαναφορά της Μικρής ΔΕΗ.

Αλλωστε η λύση της πώλησης μονάδων, θέμα – ταμπού μέχρι πρότινος, αρχίζει να αποκτά οπαδούς μέσα στη ΔΕΗ με το σκεπτικό ότι θα εισπράξει ζεστό χρήμα που σήμερα τής λείπει, εν αντιθέσει με τις δημοπρασίες που στην ουσία τη ζημιώνουν.