Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν το πιο συχνό πρόβλημα ψυχικής υγείας, καθώς προσβάλλουν έναν στους τρεις ενηλίκους κάποια στιγμή στη ζωή τους και σχεδόν τους μισούς πάσχοντες από κατάθλιψη.

Η αντιμετώπισή τους είναι πολύπλοκη. Συμπεριλαμβάνει ειδικές θεραπείες και φάρμακα καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής, που στόχο έχουν να διεγείρουν το αίσθημα ηρεμίας των ασθενών. Στις αλλαγές αυτές συμπεριλαμβάνεται η βελτίωση της διατροφής γιατί πολλές μελέτες έχουν δείξει πως μολονότι δεν υπάρχουν τρόφιμα που να θεραπεύουν το άγχος, η προσεγμένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει.

«Η προσεγμένη διατροφή είναι σημαντική διότι σχεδόν 95% των υποδοχέων της “ορμόνης της ηρεμίας”, της σεροτονίνης, βρίσκεται στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου» λέει η δρ Ούμα Ναϊντού, ψυχίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και διδάσκουσα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διερευνάται ακόμα και το ενδεχόμενο να μπορούν ορισμένα τρόφιμα, όπως τα προβιοτικά, να θεραπεύσουν τις αγχώδεις διαταραχές ή και την κατάθλιψη ακόμα».

Η δρ Ναϊντού τονίζει ότι εκτός από τις βασικές διατροφικές οδηγίες που είναι η ισορροπημένη διατροφή, η κατανάλωση άφθονων υγρών (ακόμα και η μικρή αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική διάθεση) και ο περιορισμός της κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ, υπάρχουν ορισμένες άλλες λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ