Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, ενώ δρουν προστατευτικά ενάντια σε διάφορες ασθένειες του γαστρεντερικού και ταυτόχρονα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, τα φρούτα μάς δίνουν τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να καλυφθούν οι ανάγκες του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, χωρίς να διευκρινίζει όμως την ακριβή επιμέρους ποσότητα. Με βάση αυτό το σκεπτικό, τα φρούτα θα μπορούσαν να αποτελούν σημαντικό μέρος μιας διατροφής που δεν περιλαμβάνει λαχανικά.

Πρόβλημα πιθανώς να δημιουργηθεί στη πρόσληψη των φυτικών ινών, οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα λαχανικά. Για να αντιμετωπιστεί, θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης (π.χ. μαύρο ψωμί, ζυμαρικά ολικού αλεύρου κ.ά.).