Από το χθεσινό οικουμενικό μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με τα γνωστά αντιαμερικανικά συνθήματα, περνάει σήμερα η Αθήνα. Από το «Ζήτω η Ελλάς», στο «Εξω οι ΗΠΑ».

Οι πύλες του ιστορικού κτιρίου της οδού Πατησίων προγραμματίζεται να κλείσουν στις 2 το μεσημέρι, προκειμένου να ακολουθήσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Οπως κάθε χρόνο, η Σύγκλητος του Ιδρύματος θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο παραβίασης του ασύλου, ενώ τα αστυνομικά μέτρα θα είναι αυστηρά –βοηθάει και σε αυτό η κινητοποίηση για την επίσκεψη Ομπάμα.

Στο μεταξύ σχεδόν αγκαζέ πήγαν χθες να καταθέσουν στεφάνια στο Πολυτεχνείο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με τον προκάτοχό του Νίκο Φίλη, ώστε να γίνει φανερό σε όλους ότι παρά την έντονη αντίδραση Φίλη στην απομάκρυνσή του, δεν τον χωρίζει τίποτα από τον διάδοχό του.

Νυν και πρώην μάλιστα δεν ήταν μόνοι, αλλά συμμετείχαν σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα, τον γραμματέα της Νεολαίας Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο, τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, τον Γιάννη Παντή παραμένοντα γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και άλλους.

Παρότι λοιπόν οι κυβερνητικοί επέλεξαν να πάνε νωρίς το πρωί –πριν από τις 8 –για να τιμήσουν την επέτειο, δεν απέφυγαν αποδοκιμασίες από μικρές ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Μάλιστα προς στιγμήν τα αίματα άναψαν, όταν κάποιοι πέταξαν καφέ προς την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι συνοδοί τους να… ανοίξουν ομπρέλα.

… και τα Ιδιωτικά στο ραντεβού

Μια που σας είπα για τον Γαβρόγλου, να σας ενημερώσω ότι χθες είχε δύσκολη ημέρα. Γιατί το απόγευμα συναντήθηκε –για πρώτη του φορά ως υπουργός –με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι, όπως λένε πληροφορίες, επανέφεραν το θέμα των ιδιωτικών σχολείων.

Συγκεκριμένα του ζήτησαν να αποσύρει τις γνωστές διατάξεις Φίλη που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι για να γίνουν απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθούν από ειδικό Συμβούλιο, το οποίο θα λειτουργεί στα πρότυπα του αντίστοιχου για τους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου.

Οι πληροφορίες λένε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση για διαφορετική συγκρότηση του εν λόγω Συμβουλίου, την οποία θα μελετήσουν οι θεσμοί. Από νωρίς στα δύσκολα για τον νέο της Παιδείας υπουργό…