Μπορεί ο πλανητάρχης να πραγματοποίησε χθες το παιδικό του όνειρο: να επισκέφθηκε την Ακρόπολη και να είδε από κοντά τον Παρθενώνα. Μπορεί οι φωτογραφίες του με φόντο τα μνημεία του Ιερού Βράχου να έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ωστόσο, την παράσταση έκλεψε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως, με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ελένη Μπάνου με το μοβ-μπλε παλτό της, καθώς ήταν και η μοναδική που συνόδευσε και ξενάγησε τον Μπαράκ Ομπάμα για περίπου 40 λεπτά στην Ακρόπολη.

Ενημερωμένος για τα μνημεία αλλά και για την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Ελγιν, περισσότερο άκουγε και λιγότερο ρωτούσε. Θέλησε να πληροφορηθεί και για τη δομή των διοικητικών υπηρεσιών που έχουν υπό την εποπτεία τους τον Ιερό Βράχο.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης, όπου αφού άλλαξε ρούχα στον χώρο συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου πήγε προς την είσοδο. Εκεί τον περίμεναν για να τον καλωσορίσουν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη.

Ανθρώπινος και ζεστός με τις δύο κυρίες, συζήτησε μαζί τους σχετικά με τα ιδεώδη της δημοκρατίας αλλά και για τη διμερή συνεργασία σε θέματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά τα οποία ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ.

Η Σκεπτομένη Αθηνά

Υστερα τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος του μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, για την επόμενη μία και πλέον ώρα και για «έναν περίπατο μετά συζητήσεως». Ο αμερικανός πρόεδρος ήταν ενημερωμένος για την Καρυάτιδα που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, έδειξε εντυπωσιασμένος μπροστά στην επιγραφή του Μοσχοφόρου διαπιστώνοντας ότι χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ακόμη το ίδιο αλφάβητο, στάθηκε στις οικοδομικές επιγραφές των μνημείων της Ακρόπολης και συζήτησε για τα θέματα διαφάνειας του δημόσιου χρήματος.

Φεύγοντας ο Μπαράκ πήρε μαζί του το δώρο που του προσέφερε ο πρόεδρος του μουσείου, ένα αντίγραφο του αναγλύφου της Σκεπτομένης Αθηνάς.