Η χθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2017 έφερε και μια ενδιαφέρουσα προαναγγελία. Αυτήν του Προέδρου του Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση για την ένταξη των ανεξάρτητων Αρχών στη λειτουργία της Βουλής.

«Συζητιέται ακόμη και η περίπτωση οι ανεξάρτητες Αρχές να μην είναι στα υπουργεία, αλλά να ανήκουν εν συνόλω στη Βουλή ως οργανικό μέρος τής λειτουργίας της, ως αντίβαρο στην εκτελεστική εξουσία, δεν μιλώ για διοικητική υπαγωγή, αλλά για μια πιο στενή σχέση» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Βούτσης.

Μείωση 3 εκατ. ευρώ

Κατά τα λοιπά, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους είναι μειωμένος κατά περίπου 3 εκατ. ευρώ συγκριτικά με αυτόν του 2016. Μάλιστα, σύμφωνα με το Προεδρείο της Βουλής, μολονότι υπάρχει επιβάρυνση των δαπανών –προκύπτει τόσο από τη νέα εργοδοτική εισφορά για τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και από την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας για συμβάσεις υπηρεσιών καθαριότητας με προσωπικό από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες -, επετεύχθη μια σημαντική περιστολή των εξόδων.

Με ποιον τρόπο; Από τη λύση της σύμβασης μίσθωσης κτιρίου αλλά και τη μεταφορά των Υπηρεσιών σε ενιαίο κτίριο με χαμηλότερο μίσθωμα. Επιπλέον σημαντικό ποσό έχει εξοικονομηθεί και από τη μείωση του μισθώματος ήδη μισθωμένων κτιρίων καθώς και την παύση της συνεργασίας με ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, «υπέρ» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ. «Παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισε η Χρυσή Αυγή.