Ο υφυπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου και στέλεχος του κόμματος N-VA που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας Τέο Φράνκεν ανακοίνωσε χθες την απόσυρση από τα ελληνικά νησιά των βέλγων εμπειρογνωμόνων, με ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες ο ημέτερος Μανώλης Σπινθουράκης.

Οι Βέλγοι, κατ’ εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας, είχαν σταλεί για να βοηθήσουν στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και η επίσημη αιτιολογία της απόσυρσής τους είναι ότι «κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα».

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες εργάζονταν δεκάδες Βέλγοι στα νησιά μας, αλλά από την περασμένη εβδομάδα έχουν όλοι τους κληθεί να επιστρέψουν στο Βέλγιο γιατί η κατάσταση στα ελληνικά νησιά πάει «από το κακό στο χειρότερο», ανακοίνωσε χθες ο Φράνκεν από τις Βρυξέλλες.

Ο τριανταοκτάχρονος Φράνκεν θεωρείται φίλα προσκείμενος στην ακροδεξιά πτέρυγα του εθνικιστικού κόμματος της Φλάνδρας N-VA που συμμετέχει στη βελγική κυβέρνηση. Εγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν πέντε ημέρες μετά την ορκωμοσία του, τον Οκτώβριο του 2014, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για την παρουσία του στα ενενηκοστά γενέθλια του βέλγου φιλοναζιστή και συνεργάτη των Γερμανών κατά τη διάρκεια της κατοχής Μπομπ Μας.