Κόκκινη κάρτα για τον τρόπο με τον οποίο έχει προσδιοριστεί η αξία των ακινήτων σε τέσσερις περιοχές της χώρας, ως εκ τούτου και στο ύψος του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους, έβγαλε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ωστόσο, η δικαστική απόφαση δεν φέρνει ανατροπές στα δημοσιονομικά έσοδα για το τρέχον φορολογικό έτος.

Συγκεκριμένα οι ανώτατοι δικαστές ακύρωσαν την υπουργική απόφαση καθορισμού των αντικειμενικών αξιών μόνο κατά το σκέλος που αφορά τις τέσσερις περιοχές όπου έχουν ακίνητα οι κάτοικοι που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Οι προσφεύγοντες ιδιοκτήτες είναι από τρεις περιοχές της Αττικής, συγκεκριμένα από Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτζά καθώς και κάτοικοι από τους Δελφούς. Με την απόφαση αυτή, πάντως, δεν σηματοδοτείται επιστροφή του ΕΝΦΙΑ του 2016 στους ιδιοκτήτες ακινήτων αυτών των τεσσάρων περιοχών, γιατί κρίθηκε ότι δεν μπορεί έναν μήνα πριν από την εκπνοή του 2016 να τροποποιηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η κυβέρνηση όμως πρέπει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου να έχει προσδιορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες σε αυτές τις τέσσερις περιοχές προκειμένου να καθοριστεί –σύμφωνα με αυτές και όπως προβλέπει το ΣτΕ –ο ΕΝΦΙΑ για το 2017.