Στο δείπνο του Προεδρικού Μεγάρου αντήλλαξαν φιλοφρονήσεις, αλλά συζήτηση επί της ουσίας έγινε χθες το μεσημέρι, λίγο πριν ο Μπαράκ Ομπάμα αρχίσει την ομιλία του στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό πρόεδρο ήταν εκτός προγράμματος –και πιθανότατα μία από τις σπάνιες φορές που ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντά στα ταξίδια του εκτός συνόρων τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Το 1999, στην προηγούμενη επίσκεψη του «πλανητάρχη» στην Αθήνα, ο Μπιλ Κλίντον δεν είχε συναντηθεί με τον Κώστα Καραμανλή.

Καταγράφω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε την ανάγκη να απεγκλωβιστεί η χώρα μας από τον σφιχτό εναγκαλισμό των δανειστών, αλλά όχι από τις μεταρρυθμίσεις.

Οι αναφορές του είχαν αντιπολιτευτικό χρώμα για την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε περισσότερο στις δεσμεύσεις που μπορεί να αναλάβει το δικό του κόμμα.

«Οριστική έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση μπορεί να υπάρξει κυρίως μέσα από τη δική μας σταθερή και σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Με μια αξιόπιστη ηγεσία και συγκροτημένο εθνικό σχέδιο, ελληνικής έμπνευσης και εφαρμογής» υπογράμμισε.

Ανασχηματισμός και Αγιον Ορος

Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ θα πραγματοποιήσει το ταξίδι στον Αγιον Ορος, που είχε αναβληθεί λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ έπεται η αλλαγή φρουράς στη θέση του εκπροσώπου του κόμματος με τον Βασίλη Κικίλια να αντικαθιστά τον Γιώργο Κουμουτσάκο –στην αφετηρία του γαλάζιου ανασχηματισμού.