Διπλή νίκη για τον Ολυμπιακό, που όχι μόνο επέστρεψε στις επιτυχίες με σούπερ άμυνα επικρατώντας της Μπαρτσελόνα (59-52) στο ΣΕΦ, αλλά τίμησε και ένα σπουδαίο κομμάτι της Ιστορίας του, τον αντίπαλο κόουτς Γιώργο Μπαρτζώκα που είχε οδηγήσει τους Ερυθρολεύκους στην κορυφή της Ευρώπης το 2013.

Με άμυνα από… πέρυσι οι πρωταθλητές αποδιοργάνωσαν κάθε επιθετικό σύστημα της Μπαρτσελόνα. Ο Ράις έπεσε στις «δαγκάνες» του Μάντζαρη και πέτυχε το πρώτο του καλάθι στο 22′ (!), ενώ ο Τόμιτς βρήκε τείχος και ψηλά (Μιλουτίνοφ) και χαμηλά (από τα καλύτερα παιχνίδια του Μπιρτς στην άμυνα).

Κάπως έτσι, και με αφιονισμένο στην επίθεση τον Βασίλη Σπανούλη (είχε 9 π. και 3 ασίστ μόλις στα πρώτα 8 λεπτά του αγώνα από τους 19 της ομάδας του, ξεπερνώντας τις 1.000 ασίστ και μάλιστα είναι ο μοναδικός πλέον παίκτης στην Ιστορία της Ευρωλίγκας που έχει πάνω από 1.000 ασίστ και 3.000 ranking, δηλαδή βαθμούς αξιολόγησης), ο Ολυμπιακός πήρε από την αρχή το προβάδισμα και το κράτησε άνετα ώς το φινάλε έχοντας τον απόλυτο έλεγχο.

Κατέβασε την Μπαρτσελόνα από τους 76 πόντους στους μόλις 52 (και 43′ στο 33′) υποχρεώνοντάς την και σε 18 λάθη, τα 12 από το ημίχρονο, ενώ οι Καταλανοί σούταραν με μόλις 35% στα δίποντα και 27% στα τρίποντα.

«Είναι λογικό στον κόσμο να αρέσουν τα παιχνίδια με ψηλό σκορ, αλλά στην Τουρκία βάλαμε 87 πόντους και χάσαμε. Αρα όλα ξεκινούν από την άμυνα και αυτό ήταν το καλύτερό μας παιχνίδι σε αυτόν τον τομέα» τόνισε ο κόουτς του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο οποίος έσπευσε πρώτος (μαζί με τον Μίλαν Τόμιτς) να υποδεχθεί στο παρκέ τον Γιώργο Μπαρτζώκα που αποθεώθηκε από τους οργανωμένους («Γιώργο ψυχάρα, Ολυμπιακάρα») και χειροκροτήθηκε θερμά από 10.000 κόσμο, την ίδια ώρα που οι αδελφοί Αγγελόπουλοι τον τιμούσαν με μια πολύ χαρακτηριστική φωτογραφία – πίνακα από τη θητεία του στην ομάδα, ευχαριστώντας τον για τις αναμνήσεις.

«Τους ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή. Αυτή η νύχτα ήταν σαφώς πολύ πιο όμορφη από την τελευταία μου στον ίδιο χώρο όταν έφυγα» τόνισε ο κόουτς της Μπαρτσελόνα, που επιμελώς δεν αναφέρθηκε στις ευχαριστίες του στους φανατικούς οπαδούς του Ολυμπιακού, μέρος των οποίων είχε κάνει τότε την επίθεση στην ομάδα στο ΣΕΦ.

Ολυμπιακός: Γκριν 9(1), Μπιρτς 7, Παπαπέτρου 8(2), Σπανούλης 15 (3 τρ., 6 ασ.), Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου, Μάντζαρης 5 (1), Χάκετ 5(1), Λοτζέσκι 1.

Μπαρτσελόνα: Ράις 11, Χόλμς 13 (2), Ντόρσεϊ 9, Βεζένκοφ 3 (1), Ερικσον, Ολεσον 2, Κόπονεν 6 (1), Περπέρογλου 4, Τόμιτς 4.