Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, που θα έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος, στο ποδόσφαιρο. Το επαγγελματικό πρωτάθλημα (αλλά και τα υπόλοιπα), ως γνωστόν, διεκόπη εξαιτίας της φωτιάς στο σπίτι τού (τέως πια) αρχιδιαιτητή Γιώργου Μπίκα, περιμένοντας να εκδοθεί το πόρισμα της Πυροσβεστικής. Κι ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το πόρισμα μιλά για εμπρησμό, η Σούπερ Λίγκα αλλά και οι διεθνείς Συνομοσπονδίες πίεζαν να επιστρέψει η δράση στα πρωταθλήματα και λίγο έλειψε αυτό να συμβεί.

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή και ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, προκειμένου να δικαιολογήσουν την απόφαση επανεκκίνησης του πρωταθλήματος, αναζητούσαν τη συναίνεση των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ για τη σύνθεση της νέας ΚΕΔ και συνάντηση των Μαρινάκη, Αλαφούζου, Μελισσανίδη, Σαββίδη. Αυτά δεν συνέβησαν, αλλά οι πιέσεις για την επανέναρξη της Σούπερ Λίγκας συνεχίζονταν αμείωτες.

Η ΠΔΕ της ΕΠΟ, δηλαδή, εκαλείτο να ακυρώσει τον εαυτό της και την απόφασή της. Ανέστειλε το πρωτάθλημα μέχρι να διαπιστωθεί αν πρόκειται όντως για εμπρησμό και μόλις πιστοποιείται από την Πυροσβεστική ότι η φωτιά προήλθε από «κακόβουλη πράξη και εμπρησμό», το πρωτάθλημα να αρχίσει ξανά! Είμαστε, λοιπόν, μια ωραία ατμόσφαιρα.

Ο Ψυχομάνης, ψυχοπαίδι

Τελικά οι αντιδράσεις, ακόμη και υπό μορφή διαδικτυακού bullying στον Κωστάκη Κουτσοκούμνη ο οποίος είναι ιδιαιτέρως ενεργός χρήστης του facebook, ματαίωσαν τις σκέψεις να σφυρίξει σέντρα η Ομοσπονδία. Σήμερα πάντως θα συγκληθεί συνεδρίαση της ΠΔΕ και όλοι ποντάρουν πως θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της ΚΕΔ.

Το σενάριο του Ψυχομάνη έχει καεί. Ο Γιώργος Ψυχομάνης ουσιαστικά είναι ψυχοπαίδι του Βασίλη Γκαγκάτση και πίσω από τη φημολογία για το όνομά του, άπαντες υποψιάζονται ότι κρύβεται ο επανακάμψας στον χώρο του ποδοσφαίρου, παρότι υπόδικος, πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ. Ενδεχομένως να ήταν ευσεβής πόθος του Γκαγκάτση να αναλάβει αρχιδιαιτητής ο Ψυχομάνης, η περίπτωση όμως ναυάγησε οριστικά ή μπορεί και να μη συζητήθηκε ποτέ.

Ενωτικός ο Τριτσώνης

Στη σύνθεση, οι πληροφορίες του «The Shot» λένε πως θα προστεθεί εν τέλει, δίπλα στον Σαραϊδάρη, ο Σταύρος Τριτσώνης. Μπορεί να είναι ο βοηθός που δεν είχε δει το χέρι του Μανιάτη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Αστέρα Τρίπολης, μπορεί να είναι ο διαιτητής που διέκοψε τον αγώνα ΑΕΚ – Πανθρακικός, σύμφωνα όμως με όσα κυκλοφορούν στην πιάτσα δεν πρόκειται να υπάρξουν αντιδράσεις. Ο Τριτσώνης έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και το μέτωπο των τριών μεγάλων, σε ένδειξης καλής θέλησης που επιζητά ο Κουτσοκούμνης, θα μείνει σιωπηλό. Το θέμα είναι ποιος θα επιλεγεί ως αρχιδιαιτητής και από αυτό θα κριθεί η στάση των ομάδων. Φυσικά και του Ολυμπιακού.

Εχτιζε στην άμμο ο Μιχαήλ

Η αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ προβληματίζει. Δεν είναι μόνο η συγκομιδή που είναι φτωχή καθώς στα τελευταία έξι παιχνίδια (από τις συνολικά οκτώ αγωνιστικές) έχει κατακτήσει μόνο μία νίκη. Σε όλα τα ματς κοινός παρονομαστής είναι η αγωνιστική καθίζηση τα τελευταία λεπτά. Οι Κιτρινόμαυροι, είναι φανερό πως έχουν έλλειμμα φυσικής κατάστασης. Σε κάθε αγώνα αρχίζουν με υψηλές ταχύτητες και στο τέλος πηγαίνουν με νεκρά.

Αιτία, λένε παίκτες της ΑΕΚ, είναι το πρόγραμμα που εφάρμοσε ο Τιμούρ Κετσπάγια και ο γυμναστής που έφερε μαζί του. Ο Μιχάλης Μιχαήλ από την Κύπρο δεν έχτισε φυσική κατάσταση στους παίκτες της Ενωσης. Είναι εκπληκτικό πώς περιγράφουν οι Κιτρινόμαυροι τον Μιχάλη. «Ούτε γυμναστής του δημοτικού» είναι η κουβέντα που ειπώθηκε από παίκτες που νιώθουν να ξεμένουν από δυνάμεις. «Πάνω χεράκια, κάτω χεράκια, κάναμε. Πώς να αντέξουμε» υποστηρίζουν. Καμένη γη παρέδωσε ο Τιμούρ.

Οι μορφασμοί προκάλεσαν

Σπουδαία νίκη που συνδυάστηκε με καλή εμφάνιση, χθες για τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ. Το 59-52 είναι φτωχό, αλλά βάζει τέλος στην εσωστρέφεια που προκάλεσε στους Ερυθρολεύκους η ήττα στην Κωνσταντινούπολη από τη Γαλατάσαραϊ και το επεισόδιο του Γιάννη Σφαιρόπουλου με τον Γκριν (φωτογραφία). Ο προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδας έστειλε στο σπίτι του τον Αμερικανό για παραδειγματισμό και έμεινε εκτός 12άδας στο ματς με τον Απόλλωνα Πάτρας στο ΣΕΦ. Οπως πήρε το αφτί μου, μετά το ματς στην Τουρκία έγινε επεισόδιο γιατί ο Αμερικανός διαμαρτυρήθηκε για τον χρόνο συμμετοχής του (9 λεπτά). Ο Σφαιρόπουλος άφησε το θέμα να περάσει, κατανοώντας την ένταση των στιγμών και τους υψηλούς σφυγμούς που υπάρχουν σε ένα ματς.

Ωστόσο την επομένη, κατά την προπόνηση στο ΣΕΦ ο Γκριν σε κάποιες παρατηρήσεις του Γιάννη Σφαιρόπουλου έκανε μορφασμούς που ενόχλησαν τον προπονητή του Ολυμπιακού, ο οποίος έδιωξε τον Αμερικανό από το γήπεδο και την ομάδα για 48 ώρες. Ο Σφαιρόπουλος έλαβε την απόλυτη στήριξη των διοικούντων, οι οποίοι ορθώς έκαναν αποδεκτή στην εισήγηση του προπονητή τους. Μάλιστα, μετά το ματς με τον Απόλλωνα Πάτρας οι αδελφοί Αγγελόπουλοι και ο Σφαιρόπουλος εθεάθησαν μέχρι αργά στο ΣΕΦ. Εγινε σύσκεψη, αντάλλαξαν απόψεις και επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον Σφαιρόπουλο. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, αλλά πάντα πρέπει σε κατάσταση κρίσης (μικρής ή μεγάλης) να επιβεβαιώνεται ώστε να λειτουργεί σωστά η ομάδα.

Καταγγελίες στην άμμο!

Αναμπουμπούλα επικρατεί σε μεγάλη ομοσπονδία. Υπάρχουν πολλές φωνές για προνομιακή, το λιγότερο, μεταχείριση. Οι καταγγελίες γίνονται για πολυθεσία, με απασχόληση στην ομοσπονδία αλλά και ιδιωτική ακαδημία, εμπόριο αξεσουάρ του αθλήματος, αλλά ακόμη και για «αρπαγή», με την πλάτη ομοσπονδιακών παραγόντων, γηπέδων από επιχειρηματίες που πιέζονται και τα παραχωρήσουν. Θα γραφτούν στην άμμο ή θα ενδιαφερθεί κανείς να ερευνήσει το θέμα;

Κουίζ

Η εξαγωγή προπονητών μπάσκετ συνεχίζεται. Μπορεί ο Φώτης Κατσικάρης, όπως σας είχε προαναγγείλει η στήλη, να τελείωσε άδοξα το έργο του στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, όμως αποστολή στο εξωτερικό ανέλαβε κι άλλος έλληνας προπονητής. Ο Ηλίας Ζούρος ανέλαβε την Μπουντούτσνοστ. Ωστόσο υπάρχει κι άλλος έλληνας καταξιωμένος προπονητής που περιμένει στη γωνία για να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα. Τα τελευταία αποτελέσματα της ομάδας δεν τον ευνόησαν. Μάλλον καθυστερούν την υπόθεση. Ποιος είναι;