Τον δρόμο για άμεσες μειώσεις των αντικειμενικών τιμών σε Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτζά και Δελφούς Αμφισσας άνοιξε το Συμβούλιο της Επικρατείας, και πηγές του υπουργείου Οικονομικών προαναγγέλλουν άμεσες διορθωτικές κινήσεις, μόλις καθαρογραφεί η απόφαση.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες, προχώρησε σε αναδρομική οριζόντια μείωσή τους έως και κατά 20%.

Οι μειώσεις αφορούσαν περιοχές με τιμές ζώνης έως και 4.000 ευρώ, αφήνοντας εκτός παρέμβασης πολλές περιοχές της χώρας με υψηλότερες αντικειμενικές αξίες ενώ η προσαρμογή έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη επιμέρους στοιχεία και συγκεκριμένα δεδομένα της αγοράς ακινήτων για κάθε περιοχή.

Δέκα μήνες αργότερα, νέα απόφαση του ΣτΕ βγάζει κίτρινη κάρτα στην πρακτική τού «συλλήβδην προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών για τις ζώνες του συνόλου της επικράτειας» δικαιώνοντας ιδιοκτήτες ακινήτων σε Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτζά και Δελφούς Αμφισσας, οι οποίοι είχαν προσφύγει, εξαιτίας τόσο της εξαίρεσης συγκεκριμένων περιοχών από τις μειώσεις των αντικειμενικών τιμών όσο και λόγω της οριζόντιας προσαρμογής, ζητώντας ακύρωση του ΕΝΦΙΑ.

Το ΣτΕ, προκειμένου να μην ανατρέψει τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς, λόγω της ενδεχόμενης μείωσης των φορολογικών εσόδων που προήλθαν από φόρους οι οποίοι βασίστηκαν στις συγκεκριμένες τιμές ζώνης (ΕΝΦΙΑ, φόροι μεταβίβασης, δημοτικά τέλη κ.λπ.), αποφάσισε ότι η ακύρωση καθεμίας των επίμαχων ρυθμίσεων της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης πρέπει να μην αναδράμει στον χρόνο έναρξης ισχύος της (21-5-2015), αλλά στις 8-6-2016, χρόνο συζήτησης των υποθέσεων στο ακροατήριο.

Επομένως, ζήτημα μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2016 στις συγκεκριμένες τέσσερις περιοχές δεν υφίσταται. Εγείρεται όμως ζήτημα για τον ΕΝΦΙΑ του 2017 αλλά και για τους φόρους που επηρεάζονται από το ύψος των αντικειμενικών τιμών (π.χ. φόροι μεταβίβασης) και υπολογίστηκαν από τις 8 Ιουνίου 2016 και μετά.

Το πρόβλημα για το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να πολλαπλασιαστεί στον βαθμό που εκδοθούν μαζικά το επόμενο χρονικό διάστημα αντίστοιχες αποφάσεις και για άλλες περιοχές της χώρας. Ηδη υπάρχουν μαζικές προσφυγές.

Προς το παρόν, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός για την ευθυγράμμιση αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες δεν αλλάζει και θα υλοποιηθεί το καλοκαίρι του 2017, όπως ορίζει το Μνημόνιο. Στο μεσοδιάστημα, ενδεχόμενες νέες δικαστικές αποφάσεις θα οδηγήσουν σε ανάλογες προσαρμογές των αντικειμενικών αξιών στο ύψος που θα προσδιορίσει το ΣτΕ.

Οσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2017, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αντικατάστασή του από φόρο ακινήτων στα πρότυπα του ΦΑΠ διατηρώντας αμετάβλητη την πρόβλεψη είσπραξης 2,650 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αν τα σχέδια δεν προχωρήσουν (αντίστοιχα σχέδια υπήρχαν και για φέτος χωρίς να υλοποιηθούν), δεδομένο θεωρείται ότι θα προσαρμοστούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ ώστε οι μειώσεις των αντικειμενικών να μην επηρεάσουν το εισπρακτικό αποτέλεσμα.