Εθνική και πάσης υποψηφιότητας

Νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προγραμματίζεται τη Δευτέρα για το γνωστό θέμα (λέγε με Εθνική), αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα ληφθεί απόφαση σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Στο ΤΧΣ (και στην κυβέρνηση) προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο, δηλαδή και το γόητρό τους να διατηρήσουν (που υπέστη πλήγμα, όσο να πεις, από την απόρριψη της πρότασης για τον πρόεδρο της Εθνικής από το ΔΣ της τράπεζας) και μεγάλη αναταραχή να μην προκαλέσουν και βρεθούν στο στόχαστρο των θεσμών και του SSM.

Να σημειώσω εδώ ότι ο Γιώργος Μιχελής, πρόεδρος του ΤΧΣ, εκλήθη στο Χίλτον την Τετάρτη και ενημέρωσε τους δανειστές, που έγινε φανερό ότι ανησυχούν και θέλουν λύση χωρίς περιπέτειες.

Πώς θα το καταφέρει αυτό το ΤΧΣ (και η κυβέρνηση, επιμένω), μένει να φανεί. Εν τω μεταξύ, μαθαίνω ότι ένα όνομα υποψηφίου με δυνατό προφίλ (επανα)κυκλοφορεί στην πιάτσα. Μόνο που προς το παρόν η υποψηφιότητα δεν μπορεί να συζητηθεί, αφού η Εθνική έχει και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο! Μπλέξιμο.

Ψάχνουν διάδοχο του Πιτσιόρλα

«Ας πρόσεχε» μου λέει για τον Ευκλείδη άνθρωπος που παρακολουθεί τις αποκρατικοποιήσεις. Το καρφί του αφορά τη διφορούμενη μέχρι τώρα στάση του Τσακαλώτου απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις. Ως υπουργός Οικονομικών να τις συμφωνεί με τους δανειστές, και ως επικεφαλής των 53+ να τις αντιμάχεται. Μια στάση που τώρα περισσότερο διώχνει υποψηφίους για την κενή καρέκλα του προέδρου, παρά προσελκύει. Τα προηγούμενα 24ωρα πάντως η κυβέρνηση έφαγε πόρτα από όσους προσέγγισε για να διαδεχθούν τον Πιτσιόρλα: ο ένας είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις εκτός Ελλάδας, ο άλλος προφασίστηκε πως διαφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις. Μέχρι και πρώην λαφαζανικό πλησίασαν από τη κυβέρνηση, εισπράττοντας ένα μεγαλοπρεπές Οχι.

Εννοείται ότι και κάποιοι αυτοπροτείνονται όπως καθηγητής του Πολυτεχνείου ή πολιτικό στέλεχος που τα τελευταία χρόνια φλερτάρει με διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Πού θα πάει, θα βρεθεί η λύση, απλώς δεν νομίζω να είναι αυτή που κάποιοι φαντάζονται για τον εαυτό τους. «Μην έχεις καμιά αμφιβολία» προσθέτει η πηγή μου, «μόνο σοβαρός άνθρωπος μπορεί να πάρει τη θέση του Πιτσιόρλα. Ας είναι καλά οι δανειστές». Πράγματι, έχω ακούσει ένα – δύο σοβαρά ονόματα, αλλά επιφυλάσσομαι.

Φολκλόρ

Τελικά για κάποιο λόγο οι ημέρες που οι εκπρόσωποι των θεσμών έρχονται για διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και φιλοξενούνται στο Χίλτον, πρέπει πάντα να αποπνέουν κάτι από τη μαγεία της Ανατολής.

Αν τις περασμένες φορές το ντεκόρ είχε κάτι από το «Χίλιες και μία νύχτες» με τα περσικά χαλιά να είναι απλωμένα στα πατώματα, την περασμένη Τρίτη το βράδυ στο λόμπι του ξενοδοχείου θύμιζε κάτι από μπολιγουντιανή υπερπαραγωγή.

Αιτία το βραδινό δείπνο ενός συνεδρίου και το γεγονός ότι οι περισσότερες κυρίες που πέρασαν στην αίθουσα διασχίζοντας το λόμπι ήταν ντυμένες με τα πολύχρωμα παραδοσιακά σάρι τους καθότι Ινδές.

Πάντως φακίρη δεν είδαμε πουθενά, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από τη διαπραγματευτική ομάδα που έχει αναλάβει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση κάπως έτσι αισθάνονται. Διότι για να κλείσει αυτή η αξιολόγηση χωρίς να περάσει η κυβέρνηση τις κόκκινες γραμμές της τουλάχιστον για τα εργασιακά, χρειάζεται θαυματοποιούς στη διαπραγματευτική ομάδα.

Τέλη, τέλος

Το σίριαλ αν αλλάζουν ή όχι τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017, έλαβε τέλος. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών μάς είπαν χθες ότι δεν είναι σκόπιμο αυτή τη στιγμή να γίνουν «βεβιασμένες τροποποιήσεις». Κοινώς, όσα πληρώσατε πέρυσι για τέλη κυκλοφορίας τα ίδια θα πληρώσετε και φέτος. Κάπως έτσι, μετά τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, ξηλώθηκε και το σχέδιό του για στοχευμένες παρεμβάσεις.
Συγγνώμη, κύριε καθηγητά

Οτι θα φτάναμε στο σημείο να νοσταλγούμε τις ενημερώσεις του Γιώργου Σταθάκη στο Χίλτον μετά τα ραντεβού με την τρόικα, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν είχε περάσει από το μυαλό μου. Συνέβη όμως και η αιτία είναι μια ελιτίστικη προσέγγιση για την ενημέρωση της κοινής γνώμης με σοβαρή δόση σνομπισμού, την οποία εντόπισα στο λόμπι του ξενοδοχείου. Για να μη σας μπερδεύω, εξηγούμαι.

Τη περασμένη Τρίτη ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου (του ινστιτούτου Levy, μην ξεχνιόμαστε) είχε την παρθενική του συνάντηση με το κουαρτέτο.

Βαρύ το θέμα της συνάντησης: ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τους έχοντες κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Τόλμησε λοιπόν συνάδελφος δημοσιογράφος να απευθύνει στον κύριο καθηγητή ερώτηση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ούτε βλέμμα δεν γύρισε ο υπουργός εμφανώς ενοχλημένος, ενώ συνεργάτες του αναρωτιόνταν στη συνέχεια «τι του είπατε και τον κάνατε έξαλλο;».

Ψυχραιμία, κύριε υπουργέ. Μην ταράζεστε. Οι υπουργοί είναι συνηθισμένο να δέχονται ερωτήσεις. Τι θα απαντήσουν ή ακόμα και αν θα απαντήσουν, είναι δική τους υπόθεση. Αλλά οι δημοσιογράφοι έχουν δικαίωμα να ρωτούν.

Αλλιώς, απλώς θα καταγράφουν κάθε φορά που επιλέγετε να φύγετε από την έξοδο του γκαράζ, μετά τη διαπραγμάτευση στο Χίλτον.

ΥΓ: Στη συνάντηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό παρών ήταν και ο Γιώργος Σταθάκης, προκάτοχος του Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας. Ο πάντα άνετος Γιώργος έδωσε ρέστα με την ενημέρωση που έκανε κατά την έξοδό του.