Σε δισεπίλυτο σταυρόλεξο εξελίσσεται το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις ρυθμίσεις των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, καθώς θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν να αναζητούν τη χρυσή τομή αναφορικά με το ζήτημα των διαγραφών των χρεών προς το Δημόσιο.

Με δεδομένο ότι η βασική λογική των ρυθμίσεων θα πρέπει να είναι η ισότιμη αντιμετώπιση των πιστωτών (Δημοσίου, τραπεζών και τρίτων), η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να υποχωρήσει και να δεχθεί κούρεμα χρεών προς το Δημόσιο.

Ωστόσο, ο φόβος των επιπτώσεων που μπορεί να έχει αυτό στα δημόσια οικονομικά κάνει το οικονομικό επιτελείο να επιμένει σε εξαιρέσεις για τις οποίες οι θεσμοί διατηρούν ακόμα τις επιφυλάξεις τους.

ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. Στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης οι εκπρόσωποι των θεσμών διαφάνηκε ότι κάνουν βήματα οπισθοχώρησης αναφορικά με τις αρχικές τους θέσεις, που ήταν οι οριζόντιες διαγραφές χρεών και προς το Δημόσιο, εξετάζοντας πλέον το ενδεχόμενο μιας ιεράρχησης των προς κούρεμα φόρων, η οποία θα έχει στην κορυφή της τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και στη βάση της τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.

Ομως η κυβέρνηση θέλει να μην υπάρχει σαφής διατύπωση στον νόμο για την ισότιμη μεταχείριση των οφειλών και όταν προκύπτει από τη διαπραγμάτευση των πιστωτών ότι το χρέος μιας επιχείρησης επιβάλλεται να κουρευτεί, να είναι στη διακριτική ευχέρεια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το πώς θα διαχειριστεί το κούρεμα των οφειλών στο Δημόσιο.

ΚΛΕΙΔΙ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ. Πάντως, σε όλα αυτά κλειδί θα αποτελεί η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης η οποία θα προκύπτει από την αξιολόγηση μιας σειράς δεικτών που θα την αποδεικνύουν. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα διαφοροποιούνται αναλόγως του τζίρου και των χρεών της επιχείρησης και θα περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο την αναλογία των συνολικών υποχρεώσεων προς τον τζίρο της επιχείρησης, την καθαρή θέση της και τον συσχετισμό των μεικτών κερδών με τον τζίρο.

Από τη στιγμή που ο επιτηδευματίας θα υποβάλει αίτηση υπαγωγής, θα καταργείται αυτόματα οποιοδήποτε τραπεζικό απόρρητο. Η δικαστική επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών της επιχείρησης θα συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ για δύο μήνες θα υπάρχει προστασία από καταδιωκτικά μέτρα με δυνατότητα παράτασης για όσο διάστημα κρατούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιχειρηματιών – οφειλετών και των πιστωτών τους.