Τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων ζητούν οι εκπρόσωποι της Επιμελητηριακής Κοινότητας επισημαίνοντας τον κίνδυνο να περάσει σε ξένα χέρια το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων. Χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο κίνδυνος μεταφοράς του ελέγχου μεγάλου μέρους της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτικά σχήματα εκτός Ελλάδας».

Ιδιαίτερη έμφαση ζητούν οι εκπρόσωποι της επιμελητηριακής κοινότητας να δοθεί στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν έως 9 άτομα και παρέχουν περίπου το 60% της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα, για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις υποστηρίζουν χρειάζεται έμφαση στη στήριξη βιώσιμων σχημάτων τα οποία περιήλθαν σε αδυναμία εξυπηρέτησης του δανεισμού τους λόγω της κρίσης. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλει η αντιμετώπιση των περιπτώσεων ανά κλάδο.

Από τη δική του πλευρά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ζητά τα όρια προπτωχευτικής και πτωχευτικής διαδικασίας να είναι σαφή και ενιαία επί της αρχής για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σημειώνει επίσης ότι άμεσα θα πρέπει να καλυφθούν τρία κενά στην υφιστάμενη νομοθεσία, τα οποία είναι:

– ο κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες δημόσιοι λειτουργοί και τραπεζικά στελέχη που θα διαγράφουν απαιτήσεις.

– οι ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνουν τα στελέχη της νέας διοίκησης που εγκαθίσταται σε μια επιχείρηση για εκκρεμείς υποχρεώσεις της έναντι του Δημοσίου, περιλαμβανομένων και ποινικών ευθυνών.

– οι φορολογικές επιπτώσεις της διαγραφής απαιτήσεων. Δηλαδή η διασφάλιση του δικαιώματος των πιστωτών (τράπεζες και προμηθευτές) να συμψηφίσουν τις διαγραφές με μελλοντικά κέρδη, αλλά και φορολογικός χειρισμός του εισοδήματος που προκύπτει για τον οφειλέτη από τη διαγραφή του χρέους του.