Αλλαγές στις διαδικασίες σύναψης των στεγαστικών δανείων θα επιχειρήσει να φέρει ο νέος Κώδικας Καταναλωτικής Δεοντολογίας όπως προκύπτει από προσχέδιο διάταξης που προτείνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Το σχέδιο νόμου με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία και αφορά τις συμβάσεις πίστωσης καταναλωτών για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία παρουσιάστηκε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και στοχεύει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων φαινόμενα πλημμελούς προσυμβατικής ενημέρωσης των δανειοληπτών.

Η πρόταση του Συνηγόρου του Καταναλωτή προβλέπει την υποχρέωση οι τράπεζες να παρέχουν τη δανειακή σύμβαση στον καταναλωτή πριν από την τελική υπογραφή και να του δίνουν εύλογο χρονικό διάστημα να τη διαβάσει και να ενημερωθεί για τυχόν σημεία που δεν κατανοεί πλήρως, πριν προχωρήσει στην υπογραφή της.

Η ανάγκη αυτή προέκυψε καθώς στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις στεγαστικών δανείων, όπως αυτά σε ελβετικό φράγκο, για τα οποία οι δανειολήπτες δεν είχαν αντιληφθεί πλήρως τον μηχανισμό λειτουργίας τους και τα επέλεξαν μόνο για το χαμηλό επιτόκιο που είχαν.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, ειδικά για τα δάνεια αυτού του είδους θα πρέπει να ενημερώνεται ενδελεχώς ο δανειολήπτης και συγκεκριμένα για τους κίνδυνους αλλαγής των ισοτιμιών ή των επιτοκίων, και μάλιστα με σχετικά παραδείγματα για τον υπολογισμό της δόσης αποπληρωμής του δανείου, το κεφάλαιο και τους τόκους.