Τη ζωή του αλλιώς μετρά τις τελευταίες μέρες ο 39χρονος επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αγγλούπας, ο οποίος κρατείται προσωρινά στις φυλακές της Χίου για συμμετοχή στο κύκλωμα των Ρομά που λήστευε πολυτελείς κατοικίες.

Γόνος επιχειρηματικής οικογένειας που δραστηριοποιείται στον χώρο της ένδυσης εισάγοντας επώνυμα ρούχα, είχε τη φήμη του «καλομαθημένου παιδιού».

Ετσι, όταν πρόσφατα αποκαλύφθηκε η ιστορία με το κύκλωμα των Ρομά κάποιοι εξεπλάγησαν που είδαν το όνομα του Αγγλούπα να φιγουράρει στον κατάλογο των κατηγορουμένων, ενώ άλλοι πάλι δεν έπεσαν από τα σύννεφα.

Οπως και να έχει πάντως, ο 39χρονος που είχε συνηθίσει να τον καλοδέχονται στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα και να διασκεδάζει σε γνωστούς δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος, σίγουρα δεν έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από την τελευταία νύχτα που βρέθηκε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Στη ζωή του μέχρι πριν από λίγο καιρό κυριαρχούσαν οι ωραίες γυναίκες, τα γρήγορα αυτοκίνητα και οι τρελές νύχτες στην Παραλιακή. Είχε την αίσθηση, όπως λέγεται, ότι βρισκόταν στο απυρόβλητο.

Ολα άλλαξαν όταν βρέθηκε μπλεγμένος σε παράνομες δραστηριότητες.

Οσοι την ημέρα της απολογίας του βρίσκονταν στο κτίριο 6 όπου στεγάζονται τα ανακριτικά γραφεία, είδαν τον κατηγορούμενο με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό να περιμένει να μάθει την ετυμηγορία των δικαστών, ενώ μόλις πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα, ξέσπασε. Προφανώς είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι έπαψε να είναι στο απυρόβλητο, πως τα δεδομένα στη ζωή του άλλαξαν και ο ίδιος δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω τους δείκτες του ρολογιού.

Το κατηγορητήριο, η ποινική αποτίμηση του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας, η απολογία του κατηγορουμένου και η εν γένει προσωπικότητά του οδήγησαν τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς Ρέα Κατσιβέλη και Δημήτρη Φούκα στην απόφαση να στείλουν τον Αλέξανδρο Αγγλούπα στη φυλακή.

«Θα είμαι πάντα συνεπής σε οποιαδήποτε στάση αυτής της ποινικής διαδικασίας, όποτε κληθώ. Δέχομαι οποιονδήποτε περιοριστικό όρο κρίνετε σκόπιμο, ακόμα και αυτόν της ηλεκτρονικής επιτήρησης (σ.σ.: αναφέρεται στο γνωστό «βραχιολάκι») δικής μου δαπάνης.

Η ποιότητά μου και το λευκό μου ποινικό μητρώο δεν είναι ενός ανθρώπου που μπορεί να συγχρωτίζεται με κρατουμένους, αφού είμαι σίγουρος μετά βεβαιότητας ότι θα πέσω θύμα εκβιασμού λόγω της δικής μου αγνότητας» έλεγε ο Αλέξανδρος Αγγλούπας κλείνοντας το απολογητικό του υπόμνημα.

Μόνο που το αίτημά του να παραμείνει ελεύθερος, έστω και με το γνωστό από τις κινηματογραφικές ταινίες, βραχιολάκι, δεν έγινε δεκτό. Το αποτέλεσμα;

Ο κατηγορούμενος τις πρώτες μέρες παρέμεινε προσωρινά κρατούμενος στη ΓΑΔΑ μέχρι τη μεταγωγή του στις φυλακές της Χίου, που όπως λένε έχει χαμηλότερη εγκληματικότητα σε σχέση με άλλα σωφρονιστικά καταστήματα.

«Με την προσωρινή του κράτηση κέρδισε ο κίτρινος Τύπος και έχασε η Δικαιοσύνη», ήταν το λιτό σχόλιο του συνηγόρου υπεράσπισής του Χρήστου Στάθη, ο οποίος στην πορεία της δικαστικής έρευνας θα αξιοποιήσει όλα τα νομικά όπλα για να πείσει τους δικαστές που θα τον κρίνουν να του δώσουν την πολυπόθητη για κάθε κατηγορούμενο δεύτερη ευκαιρία.

Ο Αγγλούπας απολογούμενος παραδέχθηκε τις τρεις από τις ύποπτες συναλλαγές που είχε καταγράψει ο κοριός της Αστυνομίας. Απαντώντας στις ερωτήσεις των ανακριτών φέρεται να υποστήριξε πως από τα τρία ρολόγια μεγάλης αξίας που βρέθηκαν στην κατοχή του, τα δύο ήταν με πιστοποιητικά και ανήκαν στους οικείους του και το τρίτο ήταν μαϊμού.

Οπως εξήγησε, είχε μια προσωπική συλλογή φιρμάτων ρολογιών, που φυλούσε στο σπίτι της μητέρας του θεωρώντας ότι εκεί ήταν ασφαλή. «Πριν από ενάμιση χρόνο όμως, η μητέρα μου», είπε ο κατηγορούμενος, «έπεσε θύμα ληστείας μέσα στο σπίτι της κατά τη διάρκεια της οποίας όχι μόνο βασανίστηκε και μάλιστα με ιδιαίτερα απεχθή τρόπο, αλλά επιπλέον αφαιρέθηκαν χρήματα, τιμαλφή και η προσωπική μου συλλογή ρολογιών. Εκτοτε προσπαθούσα να ξεκινήσω εκ νέου τη συλλογή μου και γι’ αυτό ερχόμουν σε επαφή με διάφορους πωλητές μεταχειρισμένων κυρίως ρολογιών».

Το όνομα του Πρίγκιπα της Παραλιακής –προσωνύμιο που κάποιοι του είχαν αποδώσει –είχε απασχολήσει και στο παρελθόν, όταν είχε αποκαλυφθεί η υπόθεση με τον πυροβολισμό της Γωγώς Φαρμάκη, αδελφής της τότε συντρόφου του Ολγας.

Ο ίδιος έχει υποστηρίξει πως σε καμία περίπτωση δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση και πως ήταν ατύχημα που οφειλόταν σε εκπυρσοκρότηση του όπλου του.

Τότε βέβαια, ο Αλέξανδρος Αγγλούπας μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος, αν και περιμένει τη δικαστική εξέλιξη της ιστορίας που τον είχε φέρει και πάλι αντιμέτωπο με τις Αρχές.

Ωστόσο, εκείνο που προέχει τώρα για τον κατηγορούμενο είναι η συνέχεια της ιστορίας με την υπόθεση των Ρομά που τον οδήγησε από την απόλυτη ελευθερία στο κελί της φυλακής.