«Αγαπητά κατηχητόπουλα, φέτος το Κατηχητικό μας σχολείο θα πραγματοποιήσει χριστουγεννιάτικο παζάρι, φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Οι διάφορες δημιουργίες θα κατασκευασθούν από τα παιδιά. Ο,τι έχουμε στο σπίτι μας, που δεν χρειαζόμαστε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις κατασκευές μας, αν θέλουμε το φέρνουμε στις συναντήσεις μας».
Η παραπάνω ανακοίνωση αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο facebook, στη σελίδα που έχουν φτιάξει οι υπεύθυνοι του Κατηχητικού Σχολείου Λεχαίου. Hθελαν με αυτόν τον τρόπο να ενημερώσουν ταχύτατα τα παιδιά της ενορίας με τη βοήθεια ενός μέσου που οι μικρές ηλικίες γνωρίζουν και χειρίζονται πολύ καλά.
Μπορεί στο παρελθόν η Εκκλησία να ήταν επιφυλακτική απέναντι στις νέες τεχνολογίες και το Ιντερνετ, τώρα όμως όλο και περισσότερα κατηχητικά πάνε facebook. Φτιάχνουν σελίδες στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης και εκεί αναρτούν φωτογραφίες και βιντεάκια από τα παιχνίδια των παιδιών, τις εκδρομές και τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Aλλα κατηχητικά πάλι δημιουργούν κανάλια στο YouTube και ανεβάζουν εκεί ταινίες μικρούς μήκους, συνήθως με θρησκευτικό περιεχόμενο. Στόχος των υπευθύνων των ιερών ναών είναι με τους παραπάνω τρόπους να προσελκύσουν περισσότερα παιδιά, μιας και τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μικρών ενοριτών που παρακολουθούν τα κατηχητικά μειώνεται συνεχώς.
Oπως λέει με νόημα, μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο ιερέας – υπεύθυνος νεότητας στην ενορία του Αγίου Ιωάννη Ρέντη πατέρας Φώτιος «το Ιντερνετ, το facebook, οι νέες τεχνολογίες γενικότερα βοηθούν. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Αν δεν μπούμε στο Ιντερνετ θα τα χάσουμε τα παιδιά». Η ενορία του Αγίου Ιωάννη είναι μία απ’ αυτές που εδώ και δύο χρόνια έχει επαφή μέσω facebook με τα παιδιά που πάνε κατηχητικό, αλλά και με τους γονείς τους. Oπως εξήγησαν από την πρώτη στιγμή οι υπεύθυνοι του ναού, το «προφίλ» έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι αποδέχονται ως «φίλους» μόνο όσους είναι μέλη του κατηχητικού και τους γονείς τους. Η ενορία πάντως είναι ικανοποιημένη. «Μολονότι το προφίλ δεν το χειρίζομαι εγώ αλλά οι κατηχητές, βλέπω ότι οι ανακοινώσεις βοηθούν. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να βλέπουν γρήγορα τις εκδηλώσεις που κάνουμε» αναφέρει ο πατέρας Φώτιος.
Ο κατηχητικός οίνος
Το μονοπάτι των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ακολουθεί και η ενορία του Αγίου Στυλιανού Γκύζη. Εχουν φτιάξει προφίλ στο facebook με τίτλο «Ενοριακή Νεανική Εστία Αγ. Στυλιανού Γκύζη» και έχουν φροντίσει να έχει νεανική εμφάνιση. Στην cover photo βλέπει κανείς νεαρούς να οδηγούν αυτοκίνητα καρτ. Οσο για τον «ιερό» τοίχο του Αγίου Στυλιανού, μπορεί να έχει βέβαια αρκετά posts με χριστιανικό και θεολογικό περιεχόμενο, υπάρχουν όμως και πάρα πολλές πολλές αναρτήσεις από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες των κατηχητικών. Δεκάδες είναι οι φωτογραφίες από ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις και επισκέψεις σε χώρους διασκέδασης. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στο προφίλ του Αγίου Στυλιανού στο facebook, το βλέμμα του επισκέπτη σίγουρα θα πέσει πάνω στην ακόλουθη ασυνήθιστη εικόνα: οι υπεύθυνοι έχουν ποστάρει την επίσκεψη του κατηχητικού σε αίθουσα bowling και έχουν αναρτήσει και σχετικό βιντεάκι με τον πατέρα Αντώνιο Μπεζαΐτη να προσπαθεί να κάνει strike! Ξεχωρίζει επίσης και μια φωτογραφία που έχουν ανεβάσει με τον Αγιοστυλιανίτικο Κατηχητικό Οίνο! Πρόκειται για το κρασί που έφτιαξαν τα παιδιά των κατηχητικών με τη βοήθεια ειδικού από το Τμήμα Οινολογίας του ΤΕΙ Αθηνών.
Οι «ιερές» αναρτήσεις
Σελίδα στο facebook διαθέτουν και τα κατηχητικά Νέας Περάμου και Νέας Ηρακλείτσας Καβάλας, υπό τον τίτλο «Κατηχητική Συντροφιά Παναγία Φανερωμένη». Εδώ έχουμε ένα προφίλ πιο χριστιανικό, με cover photo μια αγιογραφία και posts του τύπου «ο Θεός γνωρίζει τις σκέψεις και τις πράξεις μου. Σκέφτομαι και κάνω μόνο το καλό!». Ομως και σ’ αυτή την περίπτωση οι υπεύθυνοι του κατηχητικού προσπαθούν να επικοινωνήσουν και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητές τους με στόχο να μαγνητίσουν τα παιδιά. Ετσι, μπορεί να δει κανείς πώς περνούν τα παιδιά τις ώρες τους στο κατηχητικό. Μαθαίνουν δηλαδή για τον Χριστό αλλά στις φωτογραφίες φαίνεται πως οι μικροί ενορίτες διασκεδάζουν παίζοντας πινγκ-πονγκ και επιτραπέζια ή παρακολουθώντας ταινίες και Καραγκιόζη.
Στην ίδια γραμμή και το γκρουπ που έχει φτιάξει στο facebook η ενοριακή νεανική εστία Πολίχνης. Οι «ιερές» αναρτήσεις περιλαμβάνουν ανακοινώσεις για τις δραστηριότητες του κατηχητικού, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από αυτές, όπως για την εξόρμηση των αγοριών γυμνασίου –λυκείου στο Ρετζίκι για paintball! «Τα παιδιά έζησαν μία δυνατή (με πολλές μελανιές…) εμπειρία που δύσκολα θα την ξεχάσουν» αναφέρουν στο σχετικό ποστ οι υπεύθυνοι του γκρουπ.
Σημειώνεται πάντως ότι τα περισσότερα γκρουπ κατηχητικών που υπάρχουν στο facebook είναι «κλειστά», με στόχο να αποφευχθούν κακόβουλα σχόλια και άλλοι κίνδυνοι για τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι αναρτήσεις μπορούν να κάνουν μόνο όσοι είναι μέλη του γκρουπ.
Με φωνή στο YouTube
Εκτός από την παρουσία στο facebook, αρκετές ενορίες προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και να αυξήσουν την προσέλευσή τους στα κατηχητικά και με τη δημιουργία καναλιών στο YouTube. Και άλλες επιλέγουν να ανεβάζουν στο YouTube ταινιούλες που έχουν φτιάξει τα παιδιά των κατηχητικών. Για παράδειγμα οι Κατηχητικές Νεανικές Συνάξεις της Ενορίας Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων –που διαθέτουν και ομώνυμο blog στο Ιντερνετ –γύρισαν πριν από περίπου έναν χρόνο την ταινία μικρού μήκους «Μία στιγμή… μία προσευχή» και έπειτα τη δημοσίευσαν στο YouTube. Πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι μαθητές των κατηχητικών. Το «ιερό» στόρι της ταινίας τους αφορά μια παρέα μαθητών που δέχονται τα πειράγματα ενός φίλου τους επειδή πηγαίνουν στο κατηχητικό. Μέχρι που ένα ατύχημα θα οδηγήσει κι εκείνον στην… προσευχή και το κατηχητικό.
Δικό του κανάλι στο YouTube έχει και το Κέντρο Νεότητας της ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορίνθου. Πρόκειται για υπερδραστήριο κατηχητικό, αφού οι υπεύθυνοι και τα παιδιά έχουν αναρτήσει σε διάστημα 4 ετών 32 βιντεάκια από τις δραστηριότητες, τις εκδρομές που διοργανώνουν και τις θεατρικές παραστάσεις που ανεβάζουν. Μάλιστα κάποια από τα βιντεάκια συγκεντρώνουν και πάρα πολλές επισκέψεις, όπως το αυτό που γύρισαν το 2013 τα κορίτσια του κατηχητικού. Εχει φτάσει μέχρι στιγμής τις 16.411 προβολές.
Δραστήρια και… high-tech είναι και η ενορία Αγίου Γεωργίου Λαρίσης. Οι νέοι του ναού έχουν φτιάξει τη σελίδα www. galilea.gr όπου αναρτούν δραστηριότητες και κείμενα. Αλλά αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι τα δύο ηλεκτρονικά στασίδια που εγκατέστησαν στην είσοδο της Εκκλησίας. Είναι δύο οθόνες υπολογιστή που προσφέρουν προσβαση στην ιστοσελίδα τους. «Σας προσκαλούμε να κάνετε έναν περίπατο για να επιλέξετε αυτά τα οποία καταθέτουμε για σας και έτσι να ωφεληθείτε πνευματικά χαλαρώνοντας σωματικά και ψυχικά».
Διαδικτυακό κάλεσμα
Η προσέλευση στα κατηχητικά της Εκκλησίας είναι ολοένα μειούμενη τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι των ενοριών εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επανακτήσουν την επαφή τους με τη νεολαία. Ενδεικτικό είναι αυτό που έγραψε πριν από λίγο καιρό ο εφημέριος του ιερού ναού Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς Αιτωλοακαρνανίας πατέρας Σπυρίδων στο blog της ενορίας. «Θα πρέπει να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νέων στις νέες τεχνολογίες. Εάν υπάρχει η δυνατότητα αγοράς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, μιας και οι νέοι έχουν ιδιαίτερη ροπή στις νέες τεχνολογίες. Οφείλουμε να πηγαίνουμε με το ρεύμα της εποχής, να μην είμαστε συντηρητικοί έχοντας παρωπίδες, φυσικά όμως σύμφωνα με τα δόγματα της Ορθοδόξου πίστεως και σύμφωνα με αυτά που η Εκκλησία μας κελεύει. Ηδη ο Ιερός Ναός μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς υψώνει φωνή στο Διαδίκτυο, μέσα από την Ιστοσελίδα που διαχειρίζεται».
Μικρή είναι η προσέλευση και στο κατηχητικό του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, μολονότι η ενορία επιχειρεί να χτίσει γέφυρες με τους νέους με την παρουσία της στο facebook. «Δυστυχώς η προσέλευση είναι μικρή. Συνολικά παρακολουθούν το κατηχητικό γύρω στα 40-50 παιδιά. Κι αυτό όταν τα σχολεία στην περιοχή έχουν κάπου 800 μαθητές» αναφέρει ο υπεύθυνος νεότητας του ναού, πατέρας Φώτιος. Οπως εξηγεί, τα τελευταία χρόνια υπάρχει πτώση στον αριθμό των παιδιών που έρχονται στο κατηχητικό σε σύγκριση με το παρελθόν και η αιτία είναι πολυπαραγοντική. «Για παράδειγμα υπάρχουν δραστηριότητες των παιδιών στα σχολεία ή σε άλλους φορείς που γίνονται τα Σαββατοκύριακα. Ετσι, τα παιδιά δεν μπορούν να έρθουν στα κατηχητικά που επίσης πραγματοποιούνται Σάββατο και Κυριακή».