Μία 14χρονη από το Λονδίνο που πέθανε από καρκίνο, κέρδισε το δικαίωμα να κρυοσυντηρηθεί το σώμα της ώστε στο απώτερο μέλλον να επανέλθει στη ζωή – εάν και εφ’ όσον γίνει ποτέ αυτό πραγματικότητα.

Το κορίτσι έπασχε από μία σπάνια και πολύ επιθετική μορφή καρκίνου και η τελευταία της επιθυμία ήταν να καταψύξει η μητέρα το σώμα της, ώστε κάποτε να μπορέσουν οι επιστήμονες να το ανανήψουν.

Με μια ιστορική απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας αποφάσισε να εγκρίνει την επιθυμία της, την οποία υποστήριζε σθεναρά η μητέρα της.

Το κορίτσι, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό, είχε διαγνωστεί με καρκίνο τον Αύγουστο του 2015, αλλά στις 17 Οκτωβρίου εφέτος έχασε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή.

Πριν πεθάνει, είχε ζητήσει από τις δικαστικές Αρχές να ορίσουν τη μητέρα της ως τον μοναδικό άνθρωπο που θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις για το τι θα γίνει με το σώμα της, επειδή ο πατέρας της ήταν ριζικά αντίθετος με την κρυοσυντήρηση.

Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό πριν από τον θάνατό της, ενώ την ημέρα πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, την επισκέφθηκε ο δικαστής που θα εκδίκαζε το αίτημα για κατάψυξη του σώματός της.

Το κορίτσι είχε κάνει έρευνα στο διαδίκτυο για την κρυογονική – την διαδικασία κατάψυξης και διατήρησης ολόκληρου του σώματος με την ελπίδα ότι στο απώτερο μέλλον θα είναι εφικτή η ανάνηψη και η θεραπεία οποιουδήποτε νοσήματος είχε κοστίσει τη ζωή.

Είχε επίσης γράψει μία επιστολή προς τους δικαστές στην οποία έλεγε: «Είμαι μόνο 14 ετών και δεν θέλω να πεθάνω, αλλά ξέρω ότι θα πεθάνω. Νομίζω ότι η κρυοσυντήρηση μού δίνει μια ελπίδα να γίνω καλά και να ξυπνήσω, ακόμα κι έπειτα από εκατοντάδες χρόνια. Δεν θέλω να με θάψουν κάτω από το χώμα. Θέλω να ζήσω και να ζήσω πολύ, και νομίζω ότι στο μέλλον μπορεί να βρουν μία θεραπεία για τον καρκίνο μου και να με ξυπνήσουν. Θέλω να έχω αυτή την ευκαιρία, αυτή είναι η επιθυμία μου».

Ο δικαστής Πήτερ Τζάκσον που την επισκέφθηκε, δήλωσε πως τον συγκίνησε «ο γενναίος τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε την κατάστασή της» και της είπε ότι θα εγκρίνει το αίτημά της, προσθέτοντας ότι μετά από αυτή τη διαβεβαίωση το κορίτσι έσβησε γαλήνιο και ευτυχισμένο.

Το σώμα του παιδιού έχει ήδη μεταφερθεί σε κέντρο κρυογονικής των ΗΠΑ, όπου και θα συντηρηθεί.

Ο δικαστής Τζάκσον δήλωσε ότι το αίτημα του κοριτσιού είναι το μοναδικό που έφτασε στις δικαστικές αίθουσες της Αγγλίας και της Ουαλίας, και πιθανώς όλου του κόσμου.