Για αρκετά χρόνια ο σκηνοθέτης Δημήτρης Δημόπουλος σκεφτόταν να μεταφέρει στο θέατρο το μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον «Οι Ευνοούμενοι του Μίδα». Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του αμερικανού συγγραφέα, το όραμά του έγινε πραγματικότητα και παρουσιάζεται στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. «Το είχα διαβάσει πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, σε μια συλλογή σύντομων διηγημάτων του Λόντον, και μου είχαν κάνει εντύπωση το μαύρο χιούμορ του έργου και το γεγονός ότι ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από τα έργα του που είχα διαβάσει ώς τότε. Ηταν ένα πολύ πολιτικοοικονομικό έργο. Μετά κατάλαβα ότι ήταν ένας συνειδητοποιημένος και ενεργός πολιτικά συγγραφέας, πέρα από τα γνωστά βιβλία του όπως “Το κάλεσμα της άγριας φύσης” και “Ο Ασπροδόντης”, που ήταν τα παιδικά αναγνώσματα της ηλικίας μου. Το φανταζόμουν σε διάφορες μορφές, από την παρουσίασή του ως μονολόγου ώς και τη μελοποίησή του ως ορατορίου».

Πρόκειται για ένα έργο που γράφτηκε το 1901 και διαδραματίζεται στο Σικάγο. Ενας επιχειρηματίας, ο Ιμπεν Χέιλ, λαμβάνει μια επιστολή από μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται Οι Ευνοούμενοι του Μίδα, με την οποία απαιτεί να πληρωθούν 20 εκατομμύρια δολάρια μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Διαφορετικά, αθώα θύματα θα επιλέγονται τυχαία και θα σκοτώνονται. Ο πλούσιος επιχειρηματίας επιλέγει να αγνοήσει την επιστολή, ανοίγοντας έναν κύκλο αίματος, τον οποίο ούτε αυτοκτονώντας θα καταφέρει να κλείσει.

«Ενώ πρόκειται για ένα έργο με πολλούς επώνυμους ήρωες και ανώνυμους όπως Οι Ευνοούμενοι του Μίδα, οι οποίοι δεν αποκαλύπτονται ποτέ ονομαστικά, η δραματουργική και σκηνοθετική μου προσέγγιση ήταν να έχουμε δύο ηθοποιούς. Εναν άνδρα και μια γυναίκα. Ο Συμεών Τσακίρης (Τζον) είναι ο παραλήπτης της επιστολής αυτοκτονίας και συμβολίζει την άρχουσα επιχειρηματική τάξη. Η Λίνα Καλπαζίδου μετακινείται στον ζωτικό χώρο του Τζον σχεδόν αόρατη και είναι η ενσάρκωση των ανώνυμων Ευνοούμενων του Μίδα. Με ενδιέφερε η οπτική αντίστιξη ανδρικού και γυναικείου φύλου, επειδή ακόμα και στις ημέρες μας η γυναίκα δεν έχει καταφέρει την ισότιμή της εκπροσώπηση μέσα στον εργασιακό χώρο, ειδικά σε θέματα μισθού και ευκαιριών. Μπορεί εμείς να θεωρούμε ότι μια γυναίκα είναι ισότιμη, η πρακτική όμως στην αγορά εργασίας δείχνει ότι δεν είναι. Οπότε με ενδιέφερε να είναι γυναικεία η φύση που εκφράζει τη δυσαρέσκεια των Ευνοούμενων του Μίδα απέναντι στο κατεστημένο, το οποίο είναι προφανώς ένα ανδροκρατούμενο κατεστημένο».

INFO

«Οι Ευνοούμενοι του Μίδα» του Τζακ Λόντον. Μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία: Δημήτρης Δημόπουλος. Ερμηνεύουν: Συμεών Τσακίρης, Λίνα Καλπαζίδου. Iδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210-3418.550). Από σήμερα και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.30. Eως 11 Δεκεμβρίου