Πήρατε τη μεγάλη απόφαση. Ακόμα και με βαριά καρδιά, είπατε να κάνετε δίαιτα κι αποφασίσατε να κάνετε όσες θυσίες χρειαστεί προκειμένου να χάσετε τα απαραίτητα κιλά που θα δώσουν φτερά στα πόδια σας. Για να φτάσετε, όμως, στον στόχο σας και να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια στα μέσα στης διαδρομής, είναι καλό να έχετε στο μυαλό σας τυχόν λάθη που θα κάνετε μέσα στη ζέση για καλύτερα αποτελέσματα. Στις ΗΠΑ, λέει η Αμερικανίδα Μέγκαν Ράμπιτ στο διαδικτυακό περιοδικό «Prevention» («Πρόληψη», www.prevention.com), τον τελευταίο καιρό γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς οι «κόουτς απώλειας βάρους», ειδικοί που αναλαμβάνουν να προπονήσουν σωστά κάποιον που θέλει να χάσει κιλά, αλλά να μην τα ξαναπάρει. Κάποιοι από αυτούς τους ειδικούς επισημαίνουν τα βασικά σφάλματα που όχι μόνο θα πάνε τη διατροφή σας πιο πίσω, αλλά θα σας βάλουν τρικλοποδιές δοκιμάζοντας την αποφασιστικότητα, το πνεύμα κι εντέλει το στομάχι σας.

1. Δεν τρώτε αρκετά

Δίαιτα δεν σημαίνει ασιτία αλλά προσεγμένες επιλογές διατροφής. Ετσι, όταν φορτσάρετε στο γυμναστήριο καίγοντας για παράδειγμα 2.500 θερμίδες την ημέρα αλλά καταναλώνετε μόνο 1.200, αντιστρέφετε το αποτέλεσμα της άσκησης. Γιατί έτσι αναγκάζετε το σώμα σας να αποθηκεύσει λίπος προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως ενέργεια για την επόμενη προπόνησή σας. Το έλλειμμα θερμίδων θα επιβραδύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού σας και θα κάνει δύσκολη αποστολή το χτίσιμο του απαραίτητο μυϊκού ιστού. Μη φοβάστε να τρώτε λοιπόν. Γεμίστε το πιάτο σας με υγιεινούς υδατάνθρακες (φρούτα, αμυλώδη λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης), άπαχες πρωτεΐνες (ψάρι, γαλοπούλα, κοτόπουλο, τόφου) και υγιεινά λίπη (αβοκάντο, ξηροί καρποί, λάδι και σπόροι), τροφές που θα σας χορτάσουν και θα κόψουν παράλληλα τη λαχτάρα για junk food.

2. Κάνετε μόνο αεροβική άσκηση και όχι βάρη

Μπορεί με την αεροβική γυμναστική να καίτε περισσότερες θερμίδες, αλλά αυτού του είδους η άσκηση δεν σας βοηθάει να χτίσετε μυϊκό ιστό. Τα βάρη θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στον οργανισμό σας αναγκάζοντάς τον να καίει περισσότερες θερμίδες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την έξοδό σας από το γυμναστήριο. Ενα σετ άσκησης δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά, είτε στα μηχανήματα είτε με απλές κινήσεις, όπως push ups, κάμψεις και σανίδα, δίνει το κάτι παραπάνω στο πρόγραμμά σας. Ξεκινήστε με πιο εύκολες κινήσεις ή λιγότερα βάρη και όσο δυναμώνετε αυξάνετε την ένταση.

3. Σκέφτεστε συνεχώς πως κάνετε δίαιτα και δεν αλλάζετε τρόπο ζωής

Σκληρή διαδικασία η δίαιτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κάποιες από τις συνήθειες που ακολουθείτε αυτή την περίοδο δεν πρέπει να τις κάνετε στάση ζωής. Εξάλλου, όσοι επιζητούν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα δυσκολεύονται περισσότερο να διατηρήσουν τα καλά αποτελέσματα της προσπάθειάς τους. Εκείνοι που αλλάζουν τη ζωή τους προς το υγιεινότερο, από την άλλη, αποκτούν τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστούν τους στόχους τους και να μην πάρουν ξανά κιλά στο μέλλον. Ετσι, σβήστε τη «δίαιτα» από το λεξιλόγιό σας και δώστε έμφαση στη σωστή διατροφή και την άσκηση που θα σας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θέλετε να επιτύχετε.

4. Δεν έχετε άλλους

να σας στηρίζουν

Εκείνοι που περνούν τα βάσανα της δίαιτας μόνοι, χωρίς να έχουν από πίσω τους φίλους και συγγενείς για να τους υποστηρίζουν, είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Μια καλή ιδέα είναι οι άλλοι, ακόμα κι αν δεν είναι διατεθειμένοι ν’ αλλάξουν επίσης τρόπο ζωής, να βάζουν όσους κάνουν διατροφή στον σωστό τον δρόμο όποτε χρειάζεται, εμποδίζοντας τις παρασπονδίες. Αν επιζητείτε επιπλέον βοήθεια, αναζητήστε τις αντίστοιχες διαδικτυακές κοινότητες που λειτουργούν συμβουλευτικά σε κάθε περίπτωση.

5. Δεν βάζετε συγκεκριμένους στόχους

Καλή η γενική προσπάθεια, αλλά θα πρέπει να γίνετε σαφές ώστε να ξέρετε πού βαδίζετε. Ορίστε έναν συγκεκριμένο αριθμό κιλών που θέλετε να χάσετε και κινηθείτε προς τα εκεί σιγά σιγά, κάνοντας μικρά ρεαλιστικά σχέδια. Θέστε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια και όσο περνάει ο καιρός θα δείτε ότι θα συνηθίσετε σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

6. Υπερεκτιμάτε τις θερμίδες που καίτε με τη γυμναστική

Στο γυμναστήριο καλά κάνατε και πήγατε, αλλά αυτό δεν σας δίνει άλλοθι για όποιο παραστράτημα κάνετε την υπόλοιπη ημέρα στη διατροφή σας. Οσο κι αν σκέφτεστε πως αξίζετε ένα γλυκό ή μια λιχουδιά επειδή κάψατε πολλές θερμίδες, στην πραγματικότητα έτσι παίρνετε στο πολλαπλάσιο όλες τις βλαβερές ουσίες που πασχίσατε να αποβάλετε από τον οργανισμό σας. Κρατήστε σταθερές τις μερίδες του φαγητού σας και ακολουθήστε τον υγιεινό προσανατολισμό.

7. Δεν είστε συνεπείς στην προσπάθειά σας

Η σημαντική απώλεια βάρους έρχεται μόνο όταν το σώμα εκτίθεται συστηματικά σε φυσική δραστηριότητα και προσεγμένη διατροφή. Ναι, είναι δελεαστικό να κάνετε ένα διάλειμμα από την προσπάθεια για λίγες μέρες, αλλά αν εγκαταλείψετε το πρόγραμμα τότε αυτό το κενό στην πραγματικότητα θα γίνει μόνιμη αποχή από τον στόχο σας. Είναι λογικό να κουράζεστε και να παραστρατείτε πού και πού, ωστόσο μόλις πιάσετε τον εαυτό σας να το βάζει κάτω, επιστρέψτε στη δίαιτά σας πιο δυναμικά.