Μια από τις μεγάλες συνεισφορές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έθεσε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου την έννοια του «θαλασσοδάνειου».

Ως γνωστόν, στις πολιτισμένες κοινωνίες υπάρχουν εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αντε να μιλήσουμε και για επισφαλή ή για χαριστικά δάνεια.

Η ευρηματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ επινόησε ένα νέο είδος δανείου, αυτό το οποίο όταν δινόταν δεν είχε επαρκείς εγγυήσεις κατά την αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσέξτε: δεν εννοεί ότι οι συνθήκες μεταβλήθηκαν και οι εγγυήσεις ενδεχομένως απαξιώθηκαν. Εννοεί πως οι εγγυήσεις δεν ήταν επαρκείς εξαρχής, άρα το δάνειο μπορούσε να θεωρηθεί χαριστικό από γεννησιμιού του.

Σωστά; Σωστά.

Προχθές στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής κατέθεσε ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο οποίος τι μας είπε; Οτι το 2002 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε δάνειο 27 εκατομμυρίων ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. «Νόμιμο και ηθικό» το χαρακτήρισε.

Καμία αντίρρηση. Υπενθυμίζω απλώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τότε ένα κόμμα του 3,2% και στις τελευταίες εκλογές είχε μπει στη Βουλή ξημερώματα Δευτέρας και με το ζόρι.

Αν με εγγύηση το 3,2% και με απόλυτη διακινδύνευση ως προς τη διατήρηση της επιχορήγησης έπαιρνες 27 εκατομμύρια δάνειο, τότε το ΠΑΣΟΚ με εκλογικό ποσοστό 43,79% έπρεπε να πάρει δάνειο 278 εκατομμύρια και η ΝΔ με 42,74% περίπου 270 εκατομμύρια.

Δεν τα πήραν. Διότι ακόμη κι αν τα ζητούσαν, ουδείς ήταν διατεθειμένος να τους τα δώσει. Να θυμίσω ότι ο συνολικός δανεισμός (κι όχι μόνο ένα δάνειο) της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα (δεκατέσσερα χρόνια αργότερα) 210 και 180 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Πράγμα που σημαίνει πως σύμφωνα με τα κριτήρια του ΣΥΡΙΖΑ και τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει το μεγαλύτερο «θαλασσοδάνειο» από καταβολής του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Συνεπώς όταν μιλούσαν για «θαλασσοδάνεια» και για αμαρτωλές σχέσεις τραπεζών με κόμματα, ήξεραν για τι μιλούσαν. Εξ ιδίας πείρας.

Οπως φαίνεται ότι ήξεραν από πρώτο χέρι και για τη διαπλοκή.

Μάθαμε τώρα ότι ο Παππάς μοίραζε χιλιάρικα για να φτιάχνει φιλικές ιστοσελίδες. Κι όχι από το ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ο υπεύθυνος των οικονομικών του κόμματος στη Βουλή.

Οτι το γραφείο της Γεροβασίλη μισθοδοτούσε ανεξάρτητους αγωνιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να βρίζουν την υφήλιο.

Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ διέθετε έναν ολόκληρο «ηλεκτρονικό στρατό», σύμφωνα με παλαιότερο κομπασμό της «Αυγής».

Οτι οι μισοί ήταν κουμπάροι με τον Καλογρίτσα.

Α, κι ότι ο Παππάς με τον Αρτεμίου πήγαιναν στην Βενεζουέλα για δουλειές!..