Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές ερέθισε τους πολιτικούς νευρώνες ενός κατά τ’ άλλα αναίσθητου σώματος του επαγγελματικού αθλητισμού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι συσπάσεις, κυρίως στα παρκέ των γηπέδων του NBA όπου οι Δημοκρατικοί δείχνουν πανίσχυροι, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με πιο πρόσφατο περιστατικό την απόφαση τριών ομάδων να μποϊκοτάρουν τα ξενοδοχεία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Οι αντιδράσεις στην Αμερική συνέπεσαν χρονικά με τη στροφή στην πολιτική ρητορεία ενός θρύλου του αγγλικού ποδοσφαίρου, του Γκάρι Λίνεκερ. Η εσωστρέφεια του Brexit για έναν κοσμοπολίτη, όπως είναι ο δεύτερος σκόρερ της Εθνικής Αγγλίας, του έπεσε πολύ βαριά, αφού συνοδεύεται με τον γνωστό κιτρινισμό των ταμπλόιντ.

Ο τρόπος που βιώνουν οι Ευρωπαίοι τις πολιτικές εξελίξεις διαφέρει σημαντικά από τους Αμερικανούς.

Οι ρίζες των πολιτικών αντιλήψεων είναι τόσο βαθιά χωμένες στα ιδεολογήματα του Παλαιού Κόσμου που δεν μπορεί κανένας αμερικανός δισεκατομμυριούχος ή πρώην Πρώτη Κυρία του Λευκού Οίκου να τις απειλήσουν. Στο δυτικό άκρο της Τοσκάνης είναι χτισμένη μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ιταλίας, το Λιβόρνο. Στις αποβάθρες της ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας πριν από περίπου έναν αιώνα.

Μοιραία, η ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα θεωρείται το προπύργιο της Αριστεράς στο calcio και οι αγώνες της μοιάζουν περισσότερο με συγκεντρώσεις του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ.

Το απόλυτο contrast της Λιβόρνο είναι η Λάτσιο, με τους οπαδούς-υμνητές του Μουσολίνι και τα ακροδεξιά σταγονίδια της Curva Nord.

Στις μεταξύ τους αναμετρήσεις δεν περιμένουν αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και νίκες του Τραμπ για να μετατρέψουν τις εξέδρες σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, υπογραμμίζοντας το ιδεολογικοκοινωνικό χάσμα που χωρίζει τους δύο συλλόγους.

Οι πολιτικοί νευρώνες της Ευρώπης ποτέ δεν έπαψαν να λαμβάνουν ερεθίσματα από το αθλητικό περιβάλλον, το οποίο από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην κοινωνική εξέλιξη της Γηραιάς Ηπείρου. Τουλάχιστον σ’ αυτόν τον τομέα οι Ευρωπαίοι αφήνουν πίσω τους Αμερικανούς.