Στους διαδρόμους της Βουλής, έπειτα από κάθε νέα δημοσκόπηση, συζητούν αν το κόμμα θα φτάσει στις επόμενες εκλογές –ειδικά αν γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Οι άσπονδοι φίλοι του κεντρώου χώρου κρατούν ήδη θέσεις στα ψηφοδέλτιά τους για ορισμένα μεγαλοστελέχη του. Ο αρχηγός, πάλι, δηλώνει ότι υπάρχουν στιγμές που νιώθει ότι πολεμάει με τόξα όταν οι άλλοι χρησιμοποιούν Καλάσνικοφ, αλλά είναι «σκληρό καρύδι» και θα συνεχίσει. Τελικά, πώς βλέπουν στο Ποτάμι την κατάστασή τους;

Στη Σεβαστουπόλεως η ζωή συνεχίζεται. Με δυο λόγια, έχουν ήδη ετοιμάσει μια καμπάνια που θα τρέξει τους επόμενους μήνες και ο σκοπός της είναι διττός. Από τη μια να ακουστούν σε ακροατήρια που δεν τους είχαν τείνει ποτέ ευήκοα ώτα και από την άλλη να δείξουν, σε συμβολικό τουλάχιστον επίπεδο, ότι έχουν συμμάχους. Και αύριο συνεδριάζει η ΜΕΣΥΑ, το ανώτατο κομματικό όργανο μετά το συνέδριο, για οργανωτικά θέματα.

Στην ανάλυση του θεοδωρακικού επιτελείου δεν θεωρούνται πιθανές οι εκλογές στο άμεσο μέλλον. Πιστεύουν δε πως όχι μόνο ο Πρωθυπουργός δεν τις σκέφτεται, αλλά ότι σκοπεύει να «διαχειριστεί την κατάσταση από εδώ και πέρα». Πάνω σε αυτήν την εκτίμηση χτίζεται και η ποταμική στρατηγική. Οι περισσότερες εισηγήσεις που δέχθηκε ο Θεοδωράκης ήταν πως «δεν γίνεται πια απλά να επισημαίνεις τα ψέματα που λέει ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του». Κάπως έτσι ελήφθη η απόφαση να ξεκινήσουν μια καμπάνια «για τα νέα προβλήματα που δημιουργούν οι κυβερνητικές αποφάσεις» και κυρίως για τις λύσεις που εκείνοι προτείνουν. Την αφορμή τούς την έδωσε ο προϋπολογισμός του 2017 και η εκστρατεία θα έχει γενικό τίτλο «Πού πάνε τελικά τα λεφτά μας;».

Σε όλη την επικράτεια.Ετσι, στις αρχές Δεκεμβρίου ξεκινά μια μεγάλη, τετράμηνη, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, εξόρμηση σε περιοχές που οι ίδιοι αποκαλούν «άγονες για Το Ποτάμι». Κοινώς, στην περιφέρεια. Ο στόχος είναι προφανής, σε όλες τις μετρήσεις αλλά και τις κάλπες, το κόμμα φαίνεται να διατηρεί κάποιες δυνάμεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο συνεχίζει να μην έχει διείσδυση στην επαρχία.

Σε αυτές, σε όλη την επικράτεια –«από την Κρήτη μέχρι την Ξάνθη κι από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο», όπως σημειώνουν οι στενοί του συνεργάτες -, θα βρεθεί και ο ίδιος ο επικεφαλής, συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη. Στο πρόγραμμά του θα υπάρχουν ακόμη και επισκέψεις σε χωριά. Εκεί όπου η πολιτική συνεχίζει να γίνεται με τον πατροπαράδοτο τρόπο, χειραψία τη χειραψία και πόρτα πόρτα. Ή, όπως έχουν επισημάνει τοπικά στελέχη στον Θεοδωράκη, όπου «ο κόσμος θέλει να βλέπει τον αρχηγό». Εξού και το λευκό βανάκι, που είχε λανσάρει το κόμμα στις πρώτες περιοδείες του Σταύρου στην περιφέρεια, έχει σταλεί στο συνεργείο για τον απαραίτητο έλεγχο κι εκείνος μαζί με μια μικρή ομάδα ετοιμάζεται να γράψει πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ του.

Παράλληλα, οργανώνεται και μια σειρά από εκδηλώσεις τού –κατά την κομματική αργκό –«Ποτάμι plus». Ανοιχτές συζητήσεις, δηλαδή, οι οποίες δεν θα είναι αμιγώς κομματικές. Αντίθετα, στα πάνελ τους θα βρίσκονται και άνθρωποι που οι του κόμματος θεωρούν συμμάχους, δηλαδή στελέχη του ευρύτερου εκσυγχρονιστικού χώρου –από πανεπιστημιακοί και στελέχη της αγοράς μέχρι πρώην υπουργοί -, με τους οποίους υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Η αρχή θα γίνει από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Η Κεντροαριστερά. Βέβαια, ο διάλογος για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς αντιμετωπίζεται στο Ποτάμι ως τελειωμένη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, όταν τους προσέγγισαν κάποιοι από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, υποσχόμενοι πως στη Συνδιάσκεψη του προηγούμενου Σαββατοκύριακου θα πίεζαν την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ξανανοίξει την κουβέντα για έναν νέο ενιαίο φορέα, η αντίδρασή τους ήταν εξαιρετικά επιφυλακτική. Κι όπως υποστηρίζουν, εκ των υστέρων, φάνηκε ότι είχαν δίκιο επειδή «κανείς δεν τόλμησε να θέσει θέμα νέου φορέα».

Οι δημοσκοπήσεις. Οσο για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δηλαδή τις δημοσκοπικές τους επιδόσεις; Οπως σημειώνουν κάποια στελέχη, «παραμένουν χαμηλές, αλλά τα ποσοστά είναι καλύτερα από αυτά που μας έδιναν τον Σεπτέμβριο». Και οι ποταμικοί που τους περιμένουν στο ΠΑΣΟΚ; Η προσέγγιση είναι πραγματιστική: «Ολα θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά της Φώφης αλλά και εκείνα του Ποταμιού λίγο πριν από τις εκλογές». Εξάλλου, άνθρωποι με γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του χώρου εκτιμούν ότι οι ποταμικοί βουλευτές που λοξοκοιτάζουν προς τη Χαριλάου Τρικούπη δεν θα εκδηλωθούν σε κενό πολιτικά χρόνο, «αν είναι να μεταπηδήσουν, θα το κάνουν λίγο πριν από τις εκλογές».

Ισως, όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει το κόμμα να μην είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων βουλευτών του, αλλά το πώς θα μπορούσε να πείσει σε μια εποχή που στην πολιτική δείχνει τον δρόμο ο Τραμπ και κυριαρχεί η μεταπραγματική ρητορική.