Επιχειρούν να λύσουν ένα θέμα, ανοίγοντας ένα άλλο. Την ίδια στιγμή που με την υπουργοποίηση του Στέργιου Πιτσιόρλα η κυβέρνηση πασχίζει να βελτιώσει τις επιδόσεις στην προσέλκυση επενδύσεων, αφήνει ακέφαλο το ΤΑΙΠΕΔ, τον μόνο αποτελεσματικό φορέα που μέχρι σήμερα διέθετε γι’ αυτήν ακριβώς τη δουλειά.

Τα νέα λοιπόν από την οδό Κολοκοτρώνη, όπου και η έδρα του Ταμείου, δεν είναι καλά. Οι πηγές μου λένε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη φάει πόρτα από σειρά προσώπων που έχει βολιδοσκοπήσει για τη θέση του Πιτσιόρλα, ενώ ακούω διάφορα παρατράγουδα.

Οπως για παράδειγμα η περίπτωση τραπεζικού στελέχους, πρώην μέλους της ΛΑΕ που επανέκαμψε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον οποίο έγινε προ ημερών κρούση από κυβερνητικό στέλεχος να αναλάβει στη θέση Πιτσιόρλα. Ο υποψήφιος ωστόσο αρνήθηκε να κάνει τέτοια κωλοτούμπα, επικαλούμενος την ιδεολογική του αντίθεση προς τις ιδιωτικοποιήσεις!

Το ΔΣ που δεν έγινε…

Στην παραλυσία συμβάλλει το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ είναι πλέον τριμελές αντί για πενταμελές αφού, πέραν της αποχώρησης του επικεφαλής Πιτσιόρλα, τον Σεπτέμβριο είχε παραιτηθεί και ένα μέλος, ο Λάζαρος Σταθάκης.

Χθες λοιπόν επρόκειτο να συνεδριάσει έπειτα από καιρό το ΔΣ του Ταμείου με πρώτο θέμα την «πλήρωση» της θέσης του προέδρου. Το καταστατικό του προβλέπει ότι καθήκοντα προέδρου μπορεί να ασκεί ο διευθύνων σύμβουλος, εν προκειμένω ο Αντώνης Λεούσης.

Ελα όμως που το μέλος του ΔΣ Αγγελος Βλάχος διαφώνησε με τη διαδικασία, λέγοντας ότι αυτά ίσχυαν πριν από την ψήφιση του νόμου για το Υπερταμείο, το οποίο και στο εξής θα έχει υπό την ομπρέλα του το ΤΑΙΠΕΔ. Ο Βλάχος που κάποιες πληροφορίες τον φέρνουν να διεκδικεί τη θέση Πιτσιόρλα απαίτησε να ζητηθεί έγγραφη νομιμοποίηση της διαδικασίας είτε από το νεοσυσταθέν Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου είτε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τα άλλα δύο μέλη του λειψού ΔΣ (Λεούσης, Τσιτσογιαννοπούλου) του απάντησαν ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, αντηλλάγησαν, όπως έμαθα, μερικά «γαλλικά» και για να μη σας τα πολυλογώ ο Βλάχος αποχώρησε και ΔΣ δεν έγινε.

Αυτά τα ωραία συμβαίνουν τελευταίως στο ΤΑΙΠΕΔ και ουκ ολίγοι μιλούν για μάχη που εξελίσσεται με αντικείμενο την καρέκλα του Πιτσιόρλα. Ετσι πάντως που το χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της διαδοχής, πολύ φοβάμαι ότι θα τα κάνει μαντάρα. Σκεφτείτε μόνο ότι αυτή τη στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ δεν υλοποιεί ούτε τα τρέχοντα, όταν μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να κλείσει ένα βουνό εκκρεμοτήτων για διαγωνιστικά ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Διαφορετικά, δεν το βλέπω να πετυχαίνει τον φετινό στόχο εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ. Ελπίζω μόνο η προσπάθεια αντικατάστασης του Πιτσιόρλα να μην έχει τα αποτελέσματα της επιλογής διοικήσεων στις τράπεζες, όπου σήμερα δύο από τις μεγαλύτερες παραμένουν ουσιαστικά ακέφαλες.