Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα που συνάγεται από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο που δημοσιοποιήθηκαν χθες και εμφανίζουν περίπου τους εννέα στους δέκα Ελληνες να πιστεύουν ότι σε γενικές γραμμές οι πληροφορίες που λαμβάνουν από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους δεν είναι ανεξάρτητες από πολιτικές και οικονομικές πιέσεις.

Εξίσου δύσπιστοι εμφανίζονται οι Ισπανοί και οι Γάλλοι, με το 70% εξ αυτών να έχουν την ίδια άποψη, ενώ στον αντίποδα περίπου το 80% των Φινλανδών και το 60% των Δανών και των Ολλανδών φρονούν ότι τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα τους είναι όντως ανεξάρτητα.

Στήριξη στο ραδιόφωνο

Εντελώς αναξιόπιστη θεωρεί ο μέσος Ελληνας την τηλεόραση, τις πληροφορίες της οποίας δηλώνει ότι εμπιστεύεται μόλις το 16% των ερωτηθέντων.

Σημειώνεται ότι τόσο οι Ελληνες όσο και ο μέσος όρος των ευρωπαίων πολιτών θεωρούν το ραδιόφωνο το πιο αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης στη χώρα τους, με ποσοστό 40% και 66% αντιστοίχως.

Στη δεύτερη θέση των «αξιόπιστων ΜΜΕ», οι Ελληνες κατατάσσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ποσοστό 38%, έναντι 32% στην ΕΕ. Ωστόσο, οι ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν κατά μέσο όρο πιο αξιόπιστα μέσα τις εφημερίδες και την τηλεόραση, με ποσοστό 55%.

Σε ό,τι αφορά τον Τύπο, το 33% των ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί αξιόπιστο μέσο τις εφημερίδες.

Οσον αφορά τα κρατικά ΜΜΕ, το 90% των Ελλήνων θεωρεί ότι δεν είναι απαλλαγμένα από πολιτικές πιέσεις, έναντι 60% των Ευρωπαίων. Επιπλέον, στην Ελλάδα το 52% θεωρεί ότι τα ΜΜΕ δεν παρέχουν ποικιλία αντιλήψεων και απόψεων, έναντι 31% στην ΕΕ.

Εξάλλου, στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι το όργανο που επιβλέπει τα οπτικοακουστικά μέσα στη χώρα σας είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο από πολιτικές, κυβερνητικές ή εμπορικές πιέσεις», θετικά απάντησε το 19% των Ελλήνων, έναντι 37% των Ευρωπαίων και αρνητικά το 74% των Ελλήνων, έναντι 46% των Ευρωπαίων.

Επιφυλάξεις και για το Διαδίκτυο

Οσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 75% των Ευρωπαίων και το 61% των Ελλήνων που συμμετέχουν σε συζητήσεις σε αυτά, δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει μάρτυρες ή έχουν υποστεί διαδικτυακή κακοποίηση, ρητορική μίσους ή απειλές.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς (48% των Ευρωπαίων και 34%των Ελλήνων) δηλώνουν ότι καταλήγουν να αποθαρρύνονται από τη συμμετοχή σε συζητήσεις.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, τα επίπεδα εμπιστοσύνης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι χαμηλότερα μεταξύ των λιγότερο ευκατάστατων και των λιγότερο μορφωμένων στρωμάτων της κοινωνίας.