Εφτασε η ώρα: αύριο διεξάγονται οι εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) κι εγώ επανέρχομαι με παρασκήνια, όπως σας είχα υποσχεθεί. Γιατί οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται.

Οπως καταλαβαίνετε –σε κάθε τέτοια διαδικασία –τα μαγειρέματα, οι κακίες, οι διατυπώσεις τύπου «δεν καταλαβαίνεις τώρα τι παιχνίδια παίζονται;» δίνουν και παίρνουν. Εγώ άκουσα, σημείωσα, σταχυολόγησα και σας μεταφέρω μερικές.

Πάμε λοιπόν. Οι κακές γλώσσες αποδίδουν σε δάχτυλο του πρώην προέδρου του ΤΕΕ και νυν υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη την ένταξη σε ψηφοδέλτιο όπου προσπαθούν να συνυπάρξουν «ειρηνικά» δεξιοί και πασόκοι, στελέχους σε εταιρεία εργολάβου που διεκδίκησε μία από τις τηλεοπτικές άδειες.

Θα μου πείτε και τι με αυτό; Απλά σας μεταφέρω τον προβληματισμό πολλών στο ΤΕΕ που ισχυρίζονται πως αφού ο εν λόγω εργολάβος ούτε δεξιός χαρακτηρίζεται ούτε πασόκος, μάλλον έκανε το χατίρι του κουμπάρου του (βλέπε κάθοδο υπαλλήλου του σε συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο) για να φανεί ότι ο κατασκευαστικός όμιλος στηρίζει τον συγκεκριμένο συνδυασμό.

Δανειοδοτήσεις

Και βέβαια, τα όσα γράφτηκαν περί πρωταγωνιστών σε δανειοδοτήσεις από συγκεκριμένη τράπεζα δεν φαίνεται –προς το παρόν τουλάχιστον –να απασχολούν κανέναν. Βέβαια, στο μέλλον μπορεί (μπορεί, λέω) να μην αφήσουν αλώβητο τον σημερινό υπουργό Υποδομών.

Ο τελευταίος, μαζί με τον νέο υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη μεταβαίνει σήμερα στην Καλαμάτα. Τυπικά, ο σκοπός του ταξιδιού είναι η επιθεώρηση των έργων στην περιοχή. Οι «κακεντρεχείς» λένε ότι θα γίνει και το απαραίτητο πολιτικό μασάζ σε δυσαρεστημένα μέλη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ενόψει των αυριανών εκλογών.

Σας λέω όμως ότι ο ένας από τους δύο μηχανικούς γιους του δημάρχου της πόλης Παναγιώτη Νίκα κατεβαίνει στις εκλογές του ΤΕΕ με την επίσημη παράταξη της ΝΔ, οπότε περιμένω με ενδιαφέρον να μάθω τι πολιτικές ζυμώσεις έγιναν αλλα και τι αντιδράσεις υπήρξαν.

Αλλά και στη ΝΔ βγήκαν τα μαχαίρια. Μαθαίνω ότι υπήρξε σκληρή σύγκρουση(!) των λεγόμενων ντορικών και όσων στηρίζουν τον Κυριάκο, που οδήγησε στη διαγραφή του Πολυχρόνη Ακριτίδη από τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα Επιστημονικών Φορέων, ο οποίος κατεβαίνει με άλλον συνδυασμό. Διάσπαση όμως υπάρχει και στον χώρο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διασπαστικές κινήσεις. Εδώ, όπως έχει γραφτεί, οι γκρίνιες άρχισαν μόλις έγινε γνωστό ότι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στηρίζει προσωπικό του συνεργάτη που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε άλλο συνδυασμό, και όχι αυτόν που στηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Συνεχίζω. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι η πλειονότητα των μηχανικών σήμερα δύσκολα τα βγάζει πέρα και αναζητεί δουλειά σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Ολοι αυτοί θέλουν (φαντάζομαι) να τους εκπροσωπούν άνθρωποι που έχουν βιώσει στο πετσί τους την κρίση.

«Ορμητήριο»

Ετσι, όταν μαθαίνω ότι στις εκλογές κατεβαίνει υποψήφια που εργάζεται σε γνωστή τράπεζα (που απασχόλησε πριν από λίγο καιρό την επικαιρότητα με τα δάνεια που έδινε) με μισθό αρκετών χιλιάδων ευρώ (με κανονική καταβολή και όχι δούλεψε και βλέπουμε), μου κάνει λίγο «κάπως». Εκτός (λέω τώρα εγώ) αν η διοίκηση του ΤΕΕ είναι «ορμητήριο» γι’ άλλες δουλειές. Και ο νοών νοείτω.

Επανέρχομαι στον Σπίρτζη. Πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μου λένε ότι επειδή ο συνδυασμός με τον οποίο κατέβηκε στις προηγούμενες εκλογές ο υπουργός Υποδομών του έριξε πόρτα, αυτός τώρα προσπαθεί να σταθεί δίπλα σε συνεργάτες του αλλά και σε υποψηφίους – μέλη της ΝΔ που δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις του κόμματός τους και κατεβαίνουν μόνοι τους. Γιατί άραγε; Το τελευταίο πάει –περισσότερο –για τους νεοδημοκράτες.