Στην αγιορείτικη Μονή Ξενοφώντος διανυκτέρευσε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης –και δεν αποκλείω κατά τις ώρες κατάνυξης και περισυλλογής στο Περιβόλι της Παναγίας να οριστικοποιήθηκαν αποφάσεις για τον γαλάζιο ανασχηματισμό, που θα αρχίσουν να υλοποιούνται από σήμερα κιόλας, με την επιστροφή του στην κομματική έδρα της Πειραιώς.

Η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη μοναστική πολιτεία είχε αναβληθεί πριν από τρεις εβδομάδες λόγω των πολιτικών εξελίξεων που δρομολογούσε η κατεδάφιση από το ΣτΕ του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Αλλά δεν ήταν από τις επισκέψεις που ματαιώνονται. Ο Κυριάκος πήγε στο Αγιον Ορος ως «ταπεινός προσκυνητής» και λιγότερο ως πολιτικός αρχηγός –συνεπώς, από μόνη της η κίνηση εμπεριέχει μηνύματα που απευθύνονται στη λεγόμενη Δεξιά του Κυρίου, η οποία οφείλει να είναι φιλεύσπλαγχνη και να υποδεχθεί όσους προσελκύσουν τα κεντρώα ανοίγματα της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έφθασε στις Καρυές χθες το μεσημέρι –συνοδευόμενος από τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, τον γραμματέα της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστα Τσιάρα και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του κόμματος Μακάριο Λαζαρίδη –και έγινε δεκτός με κωδωνοκρουσίες, όπως ορίζει το πρωτόκολλο.

Στην πλατεία τον υποδέχτηκαν ο πρωτεπιστάτης Βαρνάβας και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου, ενώ ακολούθησε μια δεύτερη υποδοχή, έξω από τον ιερό ναό του Πρωτάτου, από τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας, από τα οποία ζήτησε να προσευχηθούν για όλους τους Ελληνες.

Είχε πάει με

τον πατέρα του

Δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε ο Κυριάκος στην Αθωνική Πολιτεία –ο ίδιος μνημόνευσε επισκέψεις και με τον πατέρα του Κώστα Μητσοτάκη. Ηταν, ωστόσο, η πρώτη μετάβαση ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γι’ αυτό και φρόντισε να την ξεχωρίσει από όσες προηγήθηκαν.

«Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που στην Ελλάδα βρίσκεται αυτή η χερσόνησος, μοναδική στον χάρτη της οικουμένης, και εσείς, θεματοφύλακες της παράδοσης, με τη συνεχή παρουσία και προσφορά σας για χίλια και πλέον χρόνια, διατηρείτε αναλλοίωτη την ορθόδοξη πίστη και παράδοση, την ορθόδοξη αλήθεια, το ορθόδοξο ήθος…» ανέφερε κατά την αντιφώνησή του στους αγιορείτες μοναχούς.

Μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ιερά Επιστασία στο αρχονταρίκι της, ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τις Ιερές Μονές Ιβήρων και Σταυρονικήτα για να καταλήξει στη Μονή Ξενοφώντος, λίγο πριν από την ώρα της κατάκλισης.