Νέος γύρος στον «εμφύλιο» πόλεμο που σοβεί καιρό τώρα στον χώρο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης ξέσπασε χθες, μόλις έγινε γνωστό ότι οι θεσμοί ζήτησαν από τον νέο υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να αποσύρει τις διατάξεις του προκατόχου του Νίκου Φίλη που προβλέπουν ότι οι απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα πρέπει να εγκρίνονται από ειδικό Συμβούλιο.

Χθες σας είχα –έγκαιρα όπως πάντα –ενημερώσει ότι η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε μια πιο ευέλικτη συγκρότηση του εν λόγω Συμβουλίου, καθώς στη διάταξη Φίλη προβλέπεται ένα όργανο ανάλογο με τα Συμβούλια που εξετάζουν περιπτώσεις δημόσιων εκπαιδευτικών.

Σήμερα να σας πω ότι στο άκουσμα της είδησης, η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) ξεσπάθωσε και κατηγόρησε τους σχολάρχες ότι είναι «ντίλερς συμφερόντων», που τα έχουν κάνει πλακάκια με την τρόικα και της δίνουν ραβασάκια για νέες απαιτήσεις!

«Δεν είναι άγνωστο στην κοινή γνώμη ότι τα τελευταία έξι χρόνια οι εκπρόσωποι των δανειστών λειτουργούν στη χώρα ως μεσάζοντες συμφερόντων. Το ίδιο έχει συμβεί και στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης όπου από το 2011 αιτήματα επιχειρηματιών του χώρου φτάνουν στην τρόικα, η οποία τα παρουσιάζει ως “απαιτήσεις” της στην (μέχρι το 2014) ιδιαιτέρως πρόθυμη ελληνική κυβέρνηση. Το 2014 μάλιστα, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας τρόικας- επιχειρηματιών – κυβέρνησης, ψηφίστηκε η επονείδιστη νομοθετική ρύθμιση Αρβανιτόπουλου που απέσυρε την κρατική εποπτεία από την ιδιωτική Εκπαίδευση με αποτέλεσμα να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και να γιγαντωθεί η ανομία στον χώρο», ανακοίνωσε.

«Να μην κρίνονται;»

Τι απαντούν οι σχολάρχες; Ο πρόεδρός τους Χαράλαμπος Κυραϊλίδης μού είπε χθες ότι ουδέποτε είχε ο ίδιος συνομιλία με τους θεσμούς, αλλά διερωτήθηκε γιατί τάχα είναι ντροπή να συναντώνται οι θεσμοί με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και να ρωτάνε τη γνώμη τους.

Υποστήριξε ότι οι σχολάρχες δεν ενδιαφέρονται για ελεύθερες απολύσεις αλλά για τη σωστή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τους κι ότι οι θεσμοί αντιδρούν γιατί η διάταξη Φίλη εκφεύγει από τη λογική ενός ιδιωτικού χώρου, ενώ φοβούνται ότι αν επιτρέψουν μοντέλο ελέγχου απολύσεων στην Εκπαίδευση, τότε αυτό θα επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως π.χ. τα νοσοκομεία. «Ολοι κρινόμαστε. Ακόμα κι ο Αδάμ με την Εύα κρίθηκαν και εξέπεσαν, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν θα κρίνονται ποτέ;», κατέληξε.

Αντιλαμβάνεστε το χάος που υπάρχει μεταξύ σχολαρχών και συνδικαλιστικής ηγεσίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η κόντρα.