Σας το μεταφέρω με μια μικρή καθυστέρηση γιατί, όπως χαρακτηριστικά μου είπε ο πληροφοριοδότης μου, δεν ήθελε να δημιουργηθεί σούσουρο το διάστημα που ο αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν στην Αθήνα. Γιατί ο Μπαράκ Ομπάμα δεν προσκλήθηκε να μιλήσει στη Βουλή, όπως έχει συμβεί στο μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν με διάφορους προέδρους κρατών –από τον πατέρα Μπους μέχρι τους Σαρκοζί και Ολάντ; Η κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής κατηγορούνται από την αντιπολίτευση για προχειρότητα και ανευθυνότητα.

Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή. Στην προτελευταία συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων –αυτή της περασμένης Δευτέρας –πρώτος έθεσε το θέμα ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε να ενημερωθεί γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πήγε στη Βουλή, τονίζοντας ότι σε αυτή βρίσκονται οι απευθείας εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, αυτοί που εκλέγονται από τους πολίτες και εκλέγουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λίγο αργότερα, στις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν με το σκεπτικό –από τη δική του σκοπιά ο καθένας βεβαίως –ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Η απάντηση του Νίκου Βούτση, σύμφωνα πάντα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, ήταν πως «ούτε εμείς (η Βουλή) το ζητήσαμε, ούτε αυτοί (πρεσβεία)».

Ωστόσο, μετά το τέλος της Διάσκεψης, τηλεφώνησε στον Κρεμαστινό μια υπάλληλος από την προεδρία της Βουλής λέγοντάς του να περιμένει πρόσκληση για το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκείνος φέρεται να της απάντησε ότι το αίτημά του δεν αφορούσε τον εαυτό του, αλλά τη Βουλή. Μάλιστα, στα μέλη των μελών της Διάσκεψης φέρεται να προωθήθηκε το αίτημα του Προέδρου της Βουλής προς την πρεσβεία ώστε να σταλούν προσκλήσεις και στους αντιπροέδρους.

Γραπτή απάντηση δεν υπήρξε από την πρεσβεία παρά μόνο προφορική. Σε αυτήν, όπως μου λέει η ίδια πηγή, εκφράστηκε η δυσκολία της να ανταποκριθεί στο αίτημα τόσο για λόγους χρόνου όσο και χώρου –καθώς όλες οι θέσεις στο Σταύρος Νιάρχος ήταν ήδη κλεισμένες, με προτεραιότητα σε μαθητές από ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της Αττικής.

Απουσίες και απορίες

Εκτός από το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο όπου δεν προσκλήθηκαν οι πρώην πρωθυπουργοί και οι πολιτικοί αρχηγοί, πρόσκληση για την εκδήλωση στο Νιάρχος δεν έλαβε ούτε ο Κώστας Σημίτης. Δεν ξέρω αν το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους πρώην πρωθυπουργούς –ο μόνος που εθεάθη πάντως ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου με τα αδέρφια του.

Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά σε ό,τι αφορά τα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και το επιχείρημα της πλευράς Παυλόπουλου ότι δεν κάλεσε τους αρχηγούς κομμάτων γιατί δεν το προβλέπει το πρωτόκολλο, μαθαίνω πως υπάρχει ισχυρός αντίλογος. Ο πληροφοριοδότης μου αναζήτησε και βρήκε τη γραμματέα πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία του εξήγησε ότι το πρωτόκολλο σε μια τέτοια περίσταση προτάσσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δεν αποκλείει τους προέδρους των κομμάτων.