Panathinaikos Vs Olympiacos! Το ελληνικό ντέρμπι, το σούπερ ντέρμπι του ευρωπαϊκού μπάσκετ, σε… ευρωπαϊκό έδαφος για 10η φορά, απόψε στο ΟΑΚΑ.

Οι δύο ελληνικές ομάδες, που βρέθηκαν πρώτη φορά αντιμέτωπες στην Ευρώπη πριν από 22 χρόνια στο Τελ Αβίβ και συνολικά εννέα φορές (6-3 υπέρ του Ολυμπιακού), θα μπουν απόψε στο παρκέ (21.15 Novasport2) με θέση ισορροπίας σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα τους στη φετινή διοργάνωση. Εχουν από 4 νίκες και 3 ήττες, σκοράρουν από 80 π. ανά αγώνα (80,7 έναντι 80,3), μοιράζουν ίδιες ασίστ (16,3 έναντι 16), κλέβουν σχεδόν ίδιες μπάλες (5,4 έναντι 4,4), έχουν ίδια ποσοστά ευστοχίας σε δίποντα (50%), τρίποντα (36,9% Vs 36,3%). Η μεγαλύτερη διαφορά τους είναι στα ριμπάουντ, όπου ο Ολυμπιακός παίρνει 3 περισσότερα!

Τσάβι Πασκουάλ

Πρόκληση το κενό του Γκιστ

Ο σοβαρός τραυματισμός του Τζέιμς Γκιστ προκάλεσε σοκ στον Παναθηναϊκό, αυξάνει τα προβλήματα για τον Τσάβι Πασκουάλ που καλείται να διαχειριστεί ακόμη πιο μικρό ρόστερ (υπάρχει πάντα και η εξίσου σοβαρή απουσία του Μάικ Τζέιμς) και περιορίζει τις επιλογές για το μαρκάρισμα του Βασίλη Σπανούλη, που είναι κομβικής σημασίας για τα ντέρμπι των Αιωνίων.

Η απουσία του Αμερικανού, που φέρνει τον Νίκολς στο ελληνικό ρόστερ και βγάζει τον Παναθηναϊκό στην αγορά αναζητώντας πλέον ψηλό παίκτη (το πιθανότερο 5άρι και όχι 4άρι), ενδέχεται να φθάσει μέχρι και τους πέντε μήνες, όμως το βέβαιο είναι ότι θα επανεμφανιστεί μετά το τέλος του έτους.

Αγωνιστικά ωστόσο το πρόσωπο για τους Πράσινους θα είναι ο Νικ Καλάθης. Ο πόιντ-γκαρντ του ΠΑΟ είναι ο μοναδικός δημιουργός της ομάδας του Πασκουάλ, οπότε οι Ερυθρόλευκοι θα εξασκήσουν μεγάλη πίεση πάνω του, ενώ θα αναλάβει για μεγάλο χρονικό διάστημα το μαρκάρισμα του Σπανούλη. Οι γηπεδούχοι θέλουν τον Καλάθη να μην είναι άστοχος από μακρινή απόσταση, να κυμανθεί στα όρια του triple-double και τότε θα πολλαπλασιάσουν τις πιθανότητες για να πάρουν την πολυπόθητη νίκη.

Γιάννης Σφαιρόπουλος

Εχει το σχέδιο από παλιά

Ο άνθρωπος που έχει δημιουργήσει για τον Ολυμπιακό το κορυφαίο σερί νικών (4-1) την τελευταία διετία στον άλλοτε τόπο μαρτυρίου (ΟΑΚΑ) για την ομάδα του κόντρα στον Παναθηναϊκό είναι αυτός που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη των πρωταθλητών απόψε στο ευρωπαϊκό ντέρμπι των Αιωνίων.

Το καθαρό μυαλό και η συγκέντρωση που ζητά από τους παίκτες τους, ο ίδιος θα πρέπει να τα έχει εις τον κύβο για να καθοδηγήσει τους Πειραιώτες σε ένα γήπεδο – φωτιά και κόντρα σε έναν Παναθηναϊκό αγνώριστο προς το καλύτερο σε σχέση με τη συντριβή του πριν από κάνα μήνα στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα, κάτι που τόνισε και ο Σφαιρό στις δηλώσεις του χθες, αλλά και μιλώντας προς τους παίκτες.

Η – σημαντικότατη – απουσία του Γκιστ από τον Παναθηναϊκό του δίνει ευκαιρία να «παίξει» ακόμα πιο δυνατά το επιθετικό χαρτί του Σπανούλη, αλλά θα πρέπει πρώτα να μπλοκάρει το «μυαλό» του Παναθηναϊκού (Καλάθης) αν θέλει να βγάλει ενέργεια μέσα από την άμυνα. Πολύ κομβικό και το πλάνο που θα ακολουθήσει αμυντικά στους ψηλούς, δεδομένου ότι από τον Γιανγκ είναι αδύνατον να πάρει σοβαρή βοήθεια.