Εχουν περάσει ίσως και περισσότερο από δύο δεκαετίες στα γήπεδα. Το ποδόσφαιρο, που ήταν ένας τρόπος ζωής για αυτούς, έγινε και επάγγελμα. Κάποιοι αγωνίστηκαν στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία, σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τώρα, ακόμα και σε προχωρημένη –ποδοσφαιρικά –ηλικία, παραμένουν στη δράση φορώντας τη φανέλα συλλόγων της Φούτμπολ Λιγκ.

Η θέση του τερματοφύλακα απαιτεί εμπειρία. Ο 39χρονος Διονύσης Χιώτης υπερασπίζεται την εστία του Απόλλωνα, αλλά δεν είναι ο μοναδικός πορτιέρο της κατηγορίας που εξακολουθεί να αγωνίζεται σε αυτή την ηλικία. Η θέση τού τερματοφύλακα έχει την τιμητική της.

Ο Διονύσης Χιώτης ήταν για πολλά χρόνια στην ΑΕΚ, πέρασε από Εθνικό, Προοδευτική, Κέρκυρα, πριν μετακομίσει στην Κύπρο όπου για επτά χρόνια φόρεσε τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Με την κυπριακή ομάδα κατέκτησε τίτλους, ενώ την περίοδο 2009-2010 έφτασε έως την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Κι ο Χιώτης ήταν από τους βασικούς συντελεστές αυτής της επιτυχίας. Συμπαίκτης του στον Απόλλωνα είναι επίσης ο 36χρονος μέσος Ντιέγκο Ρομάνο που αγωνίστηκε πολλά χρόνια στον Εργοτέλη και ώς πέρυσι στον Ηρακλή.

Ο μεγαλύτερος πάντως σε ηλικία ποδοσφαιριστής στη Φούτμπολ Λιγκ είναι ο 40χρονος Κώστας Κιάσος, που επέστρεψε στον ΟΦΗ, την ομάδα από την οποία άρχισε την καριέρα του. Ο Κιάσος είχε μια σπουδαία καριέρα στην πρώτη κατηγορία, όπου μεταξύ άλλων αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, τον Ηρακλή και τον Πανιώνιο, φόρεσε τη φανέλα της ισπανικής Νουμάνθια, ενώ έπαιξε ποδόσφαιρο και στην Κύπρο. Μαζί του στον ΟΦΗ είναι και ο 39χρονος αμυντικός Ηλίας Κώτσιος. Κι αυτός, με σπουδαία καριέρα στην πρώτη κατηγορία, φόρεσε μεταξύ άλλων τη φανέλα του ΟΦΗ, του Παναθηναϊκού, της Λάρισας, του ΠΑΣ Γιάννινα.

Επιστροφή στους τερματοφύλακες: την εστία του Αιγινιακού υπερασπίζεται ο 39χρονος Θανάσης Τόλιας, ένας παίκτης με τεράστια εμπειρία, καθώς έχει περάσει από πολλές ομάδες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας (Εδεσσαϊκός, Βέροια, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανσερραϊκός, Εθνικός Αστέρας, Τρίκαλα, Πιερικός, Ηρακλής Ψαχνών). Σε ηλικία 38 χρονών, ο Δημήτρης Κουτσόπουλος επέστρεψε (για τρίτη φορά) στην πόλη όπου γεννήθηκε και αγωνίζεται στην Αναγέννηση Καρδίτσας. Ενας τερματοφύλακας που αγωνίστηκε και στη Σούπερ Λίγκα με τον Πανθρακικό. Να σημειώσουμε επίσης και τον 36χρονο Λουίτζι Τζενάμο, ο οποίος είναι στο ρόστερ της Λαμίας και τα τελευταία χρόνια αγωνίστηκε σε Ατρόμητο και Ξάνθη. Ο Τζενάμο ξεκίνησε από τον Ολυμπιακό, φόρεσε τη φανέλα αρκετών συλλόγων β’ κατηγορίας, ενώ αγωνίστηκε επίσης σε Αγγλία και Ισραήλ.

Ο 38χρονος επιθετικός Ηλίας Αναστασάκος επέστρεψε επίσης στην πόλη όπου γεννήθηκε. Στη Σπάρτη, φορώντας τη φανέλα της τοπικής Αθλητικής Ενωσης, που από φέτος αγωνίζεται στη Φούτμπολ Λιγκ. Ο Αναστασάκος δεν κατάφερε να κάνει καριέρα στην ΑΕΚ, ωστόσο φόρεσε τη φανέλα ομάδων όπως οι Απόλλων, Αστέρας Τρίπολης, Θρασύβουλος, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος.

Πατσατζόγλου:Μάχιμος στην Προοδευτική

Ο Χρήστος Πατσατζόγλου πέρασε πολλά στην καριέρα του. ταλαιπωρήθηκε από σοβαρούς τραυματισμούς και έμεινε τρία χρόνια μακριά από δράση. Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνεχίζει να αγωνίζεται καθώς φέτος – σε ηλικία 37 χρόνων – φοράει τη φανέλα της Προοδευτικής στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Αρχισε την καριέρα του από την Ξάνθη, κατέκτησε τίτλους με τον Ολυμπιακό και από το 2009 που αποχώρησε, πέρασε από Ομόνοια, ΑΕΚ, ΠΑΣ Γιάννινα, Ηρακλή Ψαχνών, ΑΕΚ Χαλκίδας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε συμφωνήσει αρχικά με τον ΑΟ Χαλκίδας, στη συνέχεια όμως αποχώρησε και έγινε παίκτης της Προοδευτικής. Αγωνίζεται στη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα αλλά και του αμυντικού μέσου.